decyzja administracyjna

• Autor wątku Autor wątku pau00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pau00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Czy decyzja organu odwoławczego może być mniej korzystna dla strony niż decyzja organu Pierwszej Instancji?

Art. 138. § 1. Organ odwoławczy wydaje decyzję, w której:
1) utrzymuje w mocy zaskarżoną decyzję albo
2) uchyla zaskarżoną decyzję w całości albo w części i w tym zakresie orzeka co do istoty sprawy bądź uchylając tę decyzję - umarza postępowanie pierwszej instancji, albo
3) umarza postępowanie odwoławcze.
§ 2. Organ odwoławczy może uchylić zaskarżoną decyzję w całości i przekazać sprawę do ponownego rozpatrzenia przez organ pierwszej instancji, gdy rozstrzygnięcie sprawy wymaga uprzedniego przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego w całości lub w znacznej części. Przekazując sprawę organ ten może wskazać, jakie okoliczności należy wziąć pod uwagę przy ponownym rozpatrzeniu sprawy.
§ 3. W sprawach należących do właściwości organów jednostek samorządu terytorialnego organ odwoławczy uprawniony jest do wydania decyzji uchylającej i rozstrzygającej sprawę co do istoty jedynie w przypadku, gdy przepisy prawa nie pozostawiają sposobu jej rozstrzygnięcia uznaniu organu samorządowego. W pozostałych przypadkach organ odwoławczy, uwzględniając odwołanie, ogranicza się do uchylenia zaskarżonej decyzji i przekazania sprawy do ponownego rozpatrzenia organowi pierwszej instancji.

Art. 139. Organ odwoławczy nie może wydać decyzji na niekorzyść strony odwołującej się, chyba że zaskarżona decyzja rażąco narusza prawo lub rażąco narusza interes społeczny.

Karta Praw Kobiety Rodzacej

Przepraszam jesli nie pisze w odpowiednim temacie. Bardzo prosze o udzielenie informacji czy Karta Praw Kobiet Rodzacej przedstawiona na rece pani Kopacz w grudniu 2008 roku została przyjeta?
Jestem prawie w 9 miesiacu ciazy nie wiem, jakie prawa mi przysluguja w trakcie i po porodzie.
Dzieki

Powszechnie przyjmuje się, że decyzja kasacyjna, wydana w trybie art. 138. § 2 k.p.a. nie może być uznana za niekorzystną dla strony (ja z tym poglądem się nie zgadzam).

Powrót