Decyzja o odmowie wypłaty odszkodowania. ALLIANZ

• Autor wątku Autor wątku siaska2222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siaska2222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich serdecznie i proszę o pomoc, poradę.
Osiem miesięcy temu mąż kupił mi samochód opel astra GTC 2005r. Wykupił mi również pełny pakiet ubezpieczenia w firmie ALLIANZ OC,AC,NNW. Długo się nim nie nacieszyłam, bo po miesiącu, dokładnie 05.05.2008r miałam szkodę z mojej winy. Uszkodzeniu uległ przód auta: lampy, zderzak, błotniki, maska, chłodnice i jakieś drobiazgi pod maską. Nie wzywałam policji. Na miejscu napisałam oświadczenie o mojej winie. Po chwili przyjechał mój mąż, zadzwonił po lawete, która zabrała mój samochód do warsztatu. Szkoda została naprawiana kosztorysowo, lecz pieniądze były przelane na konto warsztatu. Po upływie ponad miesiąca odebraliśmy auto z warsztatu a stanie idealnym. Dnia 12.11.2008r doszło do następnej kolizji z mojej winy. Uszkodzeniu uległa lewa strona auta. Podczas zmiany pasa ruchu nie zauważyłam innego pojazdu. Zgłosiłam ten faktdo firmy ubezpieczeniowej, przyjechał rzeczoznawca, zrobił oględziny. Następnie dostałam pismo o odmowie wypłaty odszkodowania.
Powodem odmowy jest fakt, iż po dokonanej naprawie z dnia 05.05.08 nie zrobiłam dodatkowego badania technicznego, chociaż przegląd wbity w dowodzie rejestracyjnym jest do 2010r.
Moje pytanie:
- czy w takim przypadku całkowita odmowa wypłaty odszkodowania jest słuszna
- jakie mam szanse na zmianę decyzji zakładu ubezpieczeń
Proszę o odpowiedz

siaska2222 napisał:
Moje pytanie:
- czy w takim przypadku całkowita odmowa wypłaty odszkodowania jest słuszna
A co masz w warunkach ubezpieczeń?

siaska2222 napisał:
- jakie mam szanse na zmianę decyzji zakładu ubezpieczeń
To zależy od tego, co wyżej

Zapis w OWU:
Wyłączenie odpowiedzialności.
.... powstałych podczas kierowania pojazdem nie zarejestrowanym lub pojazdem, który nie posiadał ważnego badania technicznego poświadczonego wpisem do dowodu rejestracyjnego albo dodatkowego badania technicznego określonego w ustawie "Prawo o ruchu drogowym"

To dodatkowe badanie to jest m.in. badanie po naprawach pokolizyjnych, których koszt był wyższy niż określona kwota (bodajże 2.000 zł).

Dokładnie tak,jak napisał Homer.Jeśli otrzymałaś decyzję o przyznaniu odszkodowania ( za pierwszą szkodę ) i była tam uwaga o obowiązku dokonania badania technicznego po naprawie,to niestety racja jest po stronie TU.

Powrót