Decyzja o przedłużeniu zatrzymania prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku Dylan_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dylan_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.
Zostało mi zatrzymane prawo jazdy na 3 miesiące z powodu przekroczenia dopuszczalnej prędkości o 50 km/h w terenie zabudowanym. Poruszałem się wtedy motocyklem. W tym czasie byłem w trakcie robienia prawa jazdy na samochód przez co zapytałem się policjanta, który mi wystawił mandat i od którego dostałem powiadomienie o zatrzymaniu prawa jazdy czy mogę mimo zatrzymania prawa jazdy podejść do egzaminu na kat. B. Odpowiedział, że tak mogę i mogę również odebrać prawo jazdy tylko i wyłącznie muszę się wstrzymać z prowadzeniem samochodu do upływu tych 3 miesięcy. Więc podszedłem do egzaminu praktycznego i go zdałem. Wszystko odbyło się bez żadnego problemu. Po 2 tygodniach od zdania egzaminu przyszło mi pismo od starostwa o wszczęciu postępowania w związku z przedłużeniem zatrzymania prawa jazdy za prowadzenie pojazdu mimo zakazu. Moje pytanie brzmi czy mogłem w takim wypadku podejść do egzaminu praktycznego czy to też się liczy jako złamanie zakazu i tym samym popełnienie przestępstwa? Dodam, że 18 urodziny miałem dopiero 4 miesiące temu i wolałbym uniknąć w jakikolwiek sposób sytuacji, w której jestem karany za przestępstwo. Idę dzisiaj do starostwa składać wyjaśnienia.

Przecież policjant dobrze ci powiedział że możesz przystąpić do egzaminu na prawo jazdy. Lecz musisz się wstrzymać z prowadzeniem samochodu. I teraz sobie odpowiedz. Czy na egzaminie prowadziłeś samochód? Oczywiście że prowadziłeś więc przedłużenie jak najbardziej prawidłowe.

Tak ma pan racje dziękuję za odpowiedź.

Oczywiście odpowiedź policjanta była taka że jak najbardziej mogła wprowadzić w błąd.

Powrót