Decyzja o przyznaniu renty

• Autor wątku Autor wątku hornwaldt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hornwaldt

Stały bywalec
Odpowiedzi
419
W Centrum Obslugi Telefonicznej ZUS dowiedzialem sie, ze 30.04 br zostalo wydane Orzeczenie lekarza orzecznika ZUS przyznajace okresowa rente z tytulu czesciowej niezdolnosci do pracy. Poinformowano mnie ze po wydaniu orzeczenia zostanie wydana Decyzja stwierdzajaca ten fakt i okres jej uprawomocnienia wynosi 14 dni kalendarzowych. Orzeczenie zostanie przeslane listem poleconym ze z.p.o.
Pytanie - czy 14-dniowy okres uprawomocnienia się Decyzji biegnie od dnia wydania Decyzji, czy od dnia otrzymania przeze mnie orzeczenia listem poleconym zgodnie z datą i moim podpisem na zwrotnym potwierdzeniu odbioru ?
Zdarzalo sie ze pisma urzedowe z ZUS docieraly do mnie tygodniami.

Ostatnia edycja:
14 dni liczone jest od dnia otrzymania decyzji.

Decyzji ? Czy orzeczenia lekarza orzecznika ZUS, bo ZUS poinformowal mnie ze decyzja zostanie mi przeslana dopiero po uprawomocnieniu sie. Zatem maslo maślane.
Poza tym w jaki sposob sprawdzic czy doreczyciel dostarczyl awizo do skrzynki pocztowej, bo ZUS wyslal orzeczenie 2 tygodnie temu (informacja autoryzowana)

hornwaldt napisał:
Pytanie - czy 14-dniowy okres uprawomocnienia się Decyzji biegnie od dnia wydania Decyzji, czy od dnia otrzymania przeze mnie orzeczenia listem poleconym zgodnie z datą i moim podpisem na zwrotnym potwierdzeniu odbioru ?

Sam wprowadziłeś w błąd ;)
Orzeczenie - 14 dni
Decyzja - 30 dni

Jak sprawdzić czy doręczyciel dostarczył awizo? Wziąć klucz i otworzyć skrzynkę.

Powrót