decyzja odmowna przyznania emerytury po zasilku przedemerytalnym

• Autor wątku Autor wątku zaskoczona29
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zaskoczona29

Użytkownik
Odpowiedzi
100
WITAM SERDECZNIE,
Moja sprawa wygląda następująco.
Mój tata od 1996 roku jest na zasiłku przedemerytalnym otrzymanym na podstawie świadectwa pracy w którym ma 32 lata pracy w tym 21 w warunkach szkodliwych. 22.02.2010 skończył 60 lat w związku z czym uzupełniliśmy wniosek przejścia na emeryturę.
Niestety decyzja przyszła odmowna
Uzasadnienie:
- brak 10 lat w warunkach szkodliwych ponieważ na świadectwie pracy z warunków szkodliwych brak w nagłówku pieczątki zakładu pracy (lata 1980-1990)
- w kolejnych 5 (lata 75-80) - zamiast szlifierz powłok lakierniczych jest zawód polerowanie powłok lakierniczych
Mój tata posiada świadectwo w którym jest 21 lat w warunkach szkodliwych.
Nie rozumiem dlaczego o latach 90-96 nie ma w ogóle mowy.
Czy w odwołaniu napisać iż zasiłek przedemerytalny pobiera właśnie na podstawie tego świadectwa? firma już nie istnieje ale żyją ludzie którzy w niej pracowali, potrafiący potwierdzić, że mój tata w tych latach wykonywał pracę w warunkach szkodliwych - czy podać ich nazwiska z adresami? Z tego, co się dowiedziałam odwołanie piszemy do ZUSu a on kieruje sprawę do sądu pracy. czy tak jest? czy mogę coś jeszcze dopisać. to naprawdę ważne albowiem zasiłek to 800zł a emerytura z pewnością byłaby wyższa.

Sąd będzie badał wszelkie okolicnzości, które podniesiecie Wy lub ZUS i które mają wpływ na ewentualny wynik sprawy;

ważne aby posaidać dane ewentualnych świadków, których trzeba zgłosić, aby potwierdzili charakter wykonywanej przez ojca pracy;

spokojnie, Sądy ubezpieczęń społecznych, to z reguły dobre ciocie...zawsze pomagają ubezpieczonym;

rozumiem, że odwołanie pisać do ZUSU?

już nie przesadzajmy, na decyzji jest pouczenie;

jest ono tak czytelne, że nawet 13 latek jest w stanie według niego postępować;

No i 10.06.2010 odbyła się sprawa. ZUS przyznał tacie emeryturę od tamtej pory cisza. Kiedy mam ingerować w ZUS-ie? minęło już dawno 21 dni od uprawomocnienia się postanowienia

zaskoczona29 napisał:
No i 10.06.2010 odbyła się sprawa. ZUS przyznał tacie emeryturę od tamtej pory cisza.
ZUS czy Sąd? Interweniować można już by ustalić, czy ZUS złożył apelację do wyższej instancji.

Sąd. Nie sądzę by składali apelację ponieważ chodziło tylko o jedną pieczątkę której brakowało na świadectwie pracy a mój tata miał 3 świadków

ZUS na wykonanie orzeczenia ma 30 dni; czyli w tym czasie musi wydać decyzję o przyznaniu świadczenia z wyliczeniem jego wysokości itp;

z tym, że niektóre urzędu uważają, iż 30 dni mają od uprawomocnienia się wyroku i jego doręczenia;

ale nie szkodzi zadzwonić do sądu i zapytać się czy i kiedy orzeczenie uprawomocniło się; a w przypadku pozytywnej odpowiedzi interweniować w ZUSie;

Z tego, co się dowiedziałam postanowienie uprawomocniło się 31.06. a w ZUS-ie powiedzieli, że oni mają czas do końca lipca, więc muszę jeszcze te parę dni poczekać i wtedy będę dzwoniła.

zaskoczona29 napisał:
Z tego, co się dowiedziałam postanowienie uprawomocniło się 31.06. a w ZUS-ie powiedzieli, że oni mają czas do końca lipca, więc muszę jeszcze te parę dni poczekać i wtedy będę dzwoniła.

przecież napisałem powyżej, iż mają 30 dni...

Powrót