Decyzja sądu o doręczniu nakazu przez komornika, mimo spłaty w terminie

• Autor wątku Autor wątku darpadz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darpadz

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam,
W lutym b.r. został wystawiony nakaz zapłaty(mi, jako pozwanemu). Z nakazem zapoznałem się poprzez portal informacyjny sądów, skontaktowałem się z wierzycielem i uregulowałem dług, nakazu wysłanego z sądu drogą pocztową nie odebrałem. Wierzyciel wysłał mi mail z potwierdzeniem, że wszystko zostało spłacone(całość kwoty z nakazu). Kilka dni temu otrzymałem informacje na portalu informacyjnym sądów, ze na podst. art 139§1 sąd postanawia dostarczyć nakaz poprzez komornika.
Proszę o pomoc bo nie bardzo rozumiem, dług został spłacony i sprawa powinna być zamknięta, czy teraz będe ponosił jakieś koszty w związku z doręczeniem nakazu przez komornika ? Czy mam komornikowi udowadniać, że kwota z nakazu już dawno została spłacona żeby nie wszczął postępowania egzekucyjnego ? Z góry dziękuje za pomoc.

Jeśli spłacałeś dług wierzyciel powinien wycofać powództwo. Najlepiej skontaktuj się z wierzycielem i zapytaj w czym problem - żeby komornik podjął się doręczenia nakazu konieczne jest uiszczenie opłaty za te czynność, więc szansa na pomyłkę / zapomnienie nikła. Zawsze też możesz odebrać nakaz i złożyć sprzeciw.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Dziękuje. Czy w takim sprzeciwie wystarczające będzie powołanie się na fakt spłaty zadłużenia oraz dołączenie potwierdzenia spłaty, wydrukowanego z konta internetowego oraz historii korespondencji mailowej, gdzie wierzyciel potwierdza spłatę długu ? I drugie pytanie, rozumiem, że gdybym nic nie z tym nie robił to i tak, mimo spłaty długu, zostało by wszczęte postępowanie egzekucyjne.

Wystarczy podnieść argumenty o których mówisz. Gdybyś odebrał nakaz i nie wniósł sprzeciwu to mogłoby to tak wyglądać, natomiast wtedy pokazujesz komornikowi dowody na spłatę zadłużenia i wierzyciel zostaje obciążony za niecelowe wszczęcie egzekucji.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Wierzyciel może domagać się jeszcze zwrotu kosztów postępowania, kosztów zastępstwa procesowego i kosztów doręczenia komorniczego, jeżeli należność została spłacona po wniesieniu powództwa.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Powrót