Decyzja TK o płatności za studia

• Autor wątku Autor wątku kapi941
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kapi941

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jeśli dobrze zrozumiałem, w tym tygodniu trybunał konstytucyjny zdecydował, że ustawa obligująca do platnosci za drugi kierunek studiów jest niezgodna z konstytucją. Czy w związku z tym jej skutki prawne są nieważne, czy jednak aby limit ectsów został wycofany potrzeba nowelizacji?

Czytaj wiadomości dokładnie, przepisy stracą ważność dopiero 30 września 2015 r..

Witam wszystkich!

Właśnie zastanawiam się o co w tym wszystkim chodzi. Załóżmy, że od roku akademickiego 2014/2015 (najbliższego) rozpocznę drugi kierunek studiów. W obowiązującym stanie jest to dla mnie płatny drugi kierunek więc zawieram z uczelnią umowę o warunkach studiowania i odpłatności za studia, która opiera się o obecnie istniejącą ustawę.

Za ten rok akademicki płacę jednak dopiero od 01 października 2015 roku -> wtedy bowiem jest wiadome, czy znajduje się w 10% studentów zwolnionych z opłat czy nie. 01 października 2015 roku, zgodnie z wyrokiem SN, przepisy będą uznane na niekonstytucyjne więc uczelnie de facto traci podstawę prawną do pobierania opłat za miniony rok akademicki - czy tak? Za drugi kierunek płacimy od dołu a nie z góry. Bardzo mnie ta kwestia intryguje, bo o tym nikt nie mówi, tylko jak mantrę powtarza się slogan - przepisy tracą moc 30.09.2015. Nie mówi się nic o statusie umów zawartych w najbliższym roku akademickim w perspektywie ich odpłatności od r.a 2015/2016

Ostatnia edycja:
bunp napisał:
W obowiazyjącym stanie jest to dla mnie płątny drugi kierunek więc zawieram z uczelnią umowę o warunkach studiowania i odpłątności za studia, któa opiera się o obecnie istniejącą ustawę.
Odpowiedziałeś sobie...
Apeluję o poprawna polszczyznę. Niedopuszczalne, by student popełniał, tak kardynalne błędy stylistyczne, literówki....

Ostatnia edycja:
I nagle stała się światłość... Nie pytam o status odpłatności mojego drugiego kierunku, tylko o to, czy obowiązek płacenia za niego - który de facto obliguje mnie do płatności od 01 października 2015, nie wygasa wskutek stracenia mocy prawnej przepisów przez wyrok SN.

Dziękuję za wyjaśnienie i to tak wyczerpujące. Rozwiało wszelkie moje wątpliwości. Nie zastanawiałeś się nad pracą jako nauczyciel akademicki :)? I wcale nie próbuję być złośliwy tylko za nic nie rozumiem przedmiotowego problemu. Jak uczelnia może pobierać opłaty na mocy umowy, która za podstawę prawną ma niekonstytucyjne przepisy? Może jakiś inny forumowicz będzie miał większą ochotę to wytłumaczyć? Z góry dzięki! ;)

Ostatnia edycja:
bunp napisał:
Nie zastanawiałeś się nad pracą jako nauczyciel akademicki
Jestem.
bunp napisał:
która za podstawę prawną ma niekonstytucyjne przepisy?
Do czasu wejścia w życie nowych przepisów. Obowiązują te, które zaskarżono. Czyli
bunp napisał:
przepisy tracą moc 30.09.2015.
Podpiszesz umowę w obecnym stanie prawnym - płacisz. Inne wyjście, poczekaj...

Czy mogłabym się dowiedzieć czy studenci zaczynający niegdyś 2 kierunek
bezpłatnie musieli zacząć za niego płacić (w trakcie) z dniem wejścia ustawy o płatnym 2 kierunku?
Ciekawa jestem a niezorientowana.Dziękuję.

bydociec napisał:
czy studenci zaczynający niegdyś 2 kierunek
bezpłatnie musieli zacząć za niego płacić (w trakcie) z dniem wejścia ustawy o płatnym 2 kierunku?
Nie znam takiego przypadku. Prawo nie działa wstecz...( nie powinno)

bunp napisał:
... Może jakiś inny forumowicz będzie miał większą ochotę to wytłumaczyć? ...
W którym miejscu wypowiedzi @korfa są niezrozumiałe :?: Zadając pytanie udzielasz równocześnie odpowiedzi.

Jak dla mnie to 30 września 2015 odpada podstawa prawna więc wszelkie opłaty za drugi kierunek powinny byc traktowane jako świadczenie nienależne i należy je zwrócić. W sumie to w najbliższym roku akademickim uczelnie nie powinny pobierać opłat bo potem będą musiały zwracać. Wg mnie jeżeli ktoś zapłacił to po dacie wyznaczonej przez Trybunał niech wzywa uczelnie do zapłaty a potem idzie do Sądu. Tak było w przypadku opłat za wydanie kart pojazdu.

Dokładnie. Miałem podobny pogląd tylko chciałem go tutaj zweryfikować bo dużo osób obecnie się o to pyta. W końcu rekrutacja na uczelnie zaraz się kończy :) Oczywiście rząd zapowiedział już, że spróbuje uchwalić nową ustawę w miejsce starej jeszcze przed 01 października, ale wiadomo jak to nasz wspaniały ustawodawca działa.

Powrót