Decyzja WINB

• Autor wątku Autor wątku bubb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bubb

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam,

WINB podtrzymal decyzję PINB odnośnie samowoli budowlanej której dopuścił się współwłaściciel / rozbiórka bez pozwolenia tarasu trwale związanego z gruntem/ - poprzez zabezpieczenie drzwi balkonowych , które są na wysokości 1 m - "oknem francuskim", portfenetrą.
Decyzja jest dla mnie korzystna ale chcę się odwołać do WSA /sprawca samowoli się już odwołał / ponieważ ściana domu zapewne się do tego nie nadaje - pod tynkiem 1 cm jest... trzcina /dom jest drewniany/ i zlożyć wniosek o odbudowę tarasu, czyli przywrócenie stanu poprzedniego.

Czy taki wniosek byłby zasadny ? brak zabezpieczenia okna stwarza zagrożenie bezpieczeństwa ludzi. a portfenetra może nie spełnić swojego zadania...

Zapomniałam dopisac - czy mogę sama złozyć skargę, czy muszą być wszyscy współwłaściciele - jest nas troje, w sumie mamy połowę udziałów jak sprawca samowoli ?

Dziekuję,
a jak z opłatą, jesli nas jest troje współwłaścicieli /zgodne stanowisko we wszystkim/ kontra sprawca samowoli ? Jeśli sama złożę to opłata będzie tylko za mój wniosek, czy też pozostali zostaną obciążeni?
czy WSA honoruje wnioski o zwolnienie z kosztów wpisu z uwagi na sytuację materialną ?

I czy fakt konstrukcji ściany może być istotnym powodem do zmiany decyzji / nakaz odbudowy tarasu/ ?

bubb napisał:
, czy też pozostali zostaną obciążeni?

Nie, bo jedna skarga to jeden wpis

bubb napisał:
czy WSA honoruje wnioski o zwolnienie z kosztów wpisu z uwagi na sytuację materialną ?

Tak, mozna zlozyc taki wniosek, ale ciezar dowodu lezy na interesancie

III SA/Kr 681/15 - Postanowienie WSA w Krakowie z 2015-10-13

Obowiązek wykazania braku możliwości poniesienia pełnych kosztów postępowania bez uszczerbku w koniecznych kosztach utrzymania, a tym samym przedstawienia i wykazania wszelkich okoliczności potwierdzających ten fakt obciąża wnioskującego o przyznanie prawa pomocy.

bubb napisał:
I czy fakt konstrukcji ściany może być istotnym powodem do zmiany decyzji / nakaz odbudowy tarasu/ ?

To oceni WSA

Witam,
dziekuję za pomoc - skargę złożyłam, ale tylko w części odpowiadającej decyzji co do wykonania rodzaju zabezpieczenia - czyli odbudowę tarasu, bo ściana z trzciną pod tynkiem nie utrzyma ani francuskiego okna, ani osoby, która sie o nią oprze...
Pierwsza decyzja PINB opierała się na art. 51 ustawy prawo budowlane - dom jest w rozbudowie rzeczywiście/zgodnie z pozwoleniem/ ale część domu usunięta przez inwestora jest od 60-lat w terenie i była z budynkiem związana trwale.
Czy PINB nie popełnil błędu w klasyfikacji tej "szkody" ?
rozbiórka bez uprawnienia ciągle jest na mapie sytuacyjnej, zaś postepowanie administracyjne jest w toku i decyzja I instancji zmieniła obiekt na mapie w coś, co nim nie jest...
Czy nie powinien inwestor odtworzyć tej części na wlasny koszt /przywrócenie stanu poprzedniego/ skoro na jego rozbiórkę potrzebne było pozwolenie ?
I zgoda drugiego współwłaściciela /niestety by jej nie dostał/

Czy WSA zbada sprawę od początku ?

bubb napisał:
postepowanie administracyjne jest w toku i decyzja I instancji zmieniła obiekt na mapie w coś, co nim nie jest...

Trybem do zaskarzenia takiego stanowiska jest odwolanie i potem zaskarzenie do WSA

bubb napisał:
Czy WSA zbada sprawę od początku ?

WSA nie jest zwiazany zarzutami skargi, tylko zakresem sprawy

Powrót