Decyzyjność w spółce zoo

• Autor wątku Autor wątku Serekk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Serekk

Dzień dobry,

Zakładam z dwoma wspólnikami spółkę zoo. Ja będę mieć 80% udziałów, a oni po 10%. Wszyscy zostaną powołani do zarządu, ja jako prezes. Jak wygląda decyzyjność w zarządzie? Skoro mam większość udziałów to ja jestem szefem czy wszystkie decyzje muszą zostać podjęte wspólnie? Czy oni we dwójkę mogą przegłosować moje decyzje jako prezesa?

Dziękuje za odpowiedz

decyzyjność wygląda dokładnie tak jak sobie napiszecie w umowie spółki

przykładowo:
prezes jednoosobowo lub dwóch wiceprezesów dwuosobowo

Zarząd składa się z jednego lub więcej członków powoływanych i odwoływanych uchwałą wspólników.
Uchwała wspólników może określać funkcje poszczególnych członków Zarządu.

--

Do składania oświadczeń w imieniu spółki jest upoważniony każdy z członków Zarządu samodzielnie.

--
Te zapisy mówią, że każdy członek zarządu jest równy, mimo posiadanych udziałów w spółce?

Oświadczeń czyli w skrócie i uproszczeniu - jak podpisujecie umowy to wystarczy jeden podpis członka zarządu według waszej umowy. Proszę się zapoznać z kodeksem spółek handlowych a w szczególności z przepisami ogólnymi i z działem spółki z o.o.
Art 205 KSH to dobry wzór na sposób reprezentacji

doprecyzujmy co oznacza czas teraźniejszy w poście założycielskim wątku ("_zakładam_ spółkę")

pytanie: czy ta spółka już została wpisana do rejestru czy jesteście dopiero etapie uzgodnień tekstu umowy spółki?

chodzi mi o to, czy wyżej zacytowany sposób reprezentacji już obowiązuje czy jest jedynie projektem tego co dopiero ma zostać podpisane...

cenne byłoby również usłyszeć, co dwaj 10% wspólnicy wnoszą oprócz kapitału, m.in. jakimi kompetencjami dysponują poszczególni wspólnicy...

chodzi mi o to, aby uniknąć sytuacji w której np. przyjęta formułka reprezentacji zmarginalizuje wspólnika który dysponuje fachową wiedzą zawodową z jakiejś dziedziny (i jego obecność byłaby konieczna przy podpisywaniu umów z tej właśnie dziedziny), itd. itp.

sumując: na miejscu założyciela wątku, zacząłbym od opisania jakie wspólnicy będący członkami zarządu wyobrażają sobie współpracę przy zarządzaniu spółką (jakie każdy ma wykształcenie / inne kompetencje i co ma robić w tej spółce i co ma załatwiać i za co ma odpowiadać).

Dopiero znając ten podział zadań można doradzić optymalną reprezentację.

Ostatnia edycja:
Powrót