Definicja realizacja projektu - prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku lucek121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lucek121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,

Mam umowe z wykonawcą który realizuje dla mnie przedmiot umowy. w Terminie realizacji w umowie jest wpisane>

Realizacja projektu nastąpi do X tygodni od zaakceptowania projektów do 1 dnia od ich wysłania przez Wykonawcę i opłacenia wymaganych zaliczek/wpłat w wymaganym terminie.

Pytanie, jak zinterpretować ten przepis ponieważ ja byłem pewien iż jest to termin zakończenia montażu a wykonawca broni się mówiąc, że w umowie nie ma zapisu informującego o terminie zakończenia prac z zapis ten interpretuje w sposób mówiący iż z definicji słowo realizacja projektu to wykonywanie czynności aby projekt ten "kiedyś" zakończyć.

W chwili obecnej mija już X tygodni i chciałbym zacząć go naliczać wedlug kar umownych gdzie zapis brzmi

Wykonawca zobowiązuje się zapłacić Zamawiającemu kary umowne za opóźnienie w wykonywaniu przedmiotu niniejszej umowy w wysokości 306 zł (trzysta sześć złotych) za każdy rozpoczęty dzień opóźnienia, z zastrzeżeniem, że całkowita suma kary umownej nie będzie wyższa niż 20% wynagrodzenia,

lecz wykonawca broni się że w umowie nie mamy żadnej daty wpisanej od której moge liczyć te kary ponieważ on projekt już realizuje

Co o tym sądzicie ?

czy ktoś może mi pomóc ?

lucek121 napisał:
Realizacja projektu nastąpi do X tygodni od zaakceptowania projektów do 1 dnia od ich wysłania przez Wykonawcę i opłacenia wymaganych zaliczek/wpłat w wymaganym terminie.

To postanowienie jest niegramatyczne i zupełnie niezrozumiałe. Naprawdę tak brzmi postanowienie umowne, czy coś przekręciłeś w poście?

Powrót