G
GuaT
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 137
Czy potocznie zwany "dalszy spadkobierca" jest spadkobiercą? Nie ma w KC definicji spadkobiercy. Są oczywiście tytuły artykułów, które jednak są dodatkiem redakcyjnym kodeksów, a nie treścią przepisów. Z tytułów można wywieść wniosek, że spadkobiercami ustawowymi są wszyscy, którzy mogą teoretycznie być powołani do spadku, czyli również dalsi spadkobiercy (spadkobiercy w I kolejności, w II kolejności itd.). Jednak spadkobierca to jak sama nazwa wskazuje ten kto "bierze" spadek. Ten kto nie jest powołany do dziedziczenia nie "bierze" spadku, nie dziedziczy, więc wydaje mi się, że nie jest spadkobiercą. Uznanie dalszych spadkobierców za spadkobierców wydaje mi się absurdalne, gdyż analogicznie spadkobiercą testamentowym może być każda osoba. Teoretycznie ktoś może nas zawsze powołać w testamencie.
Wydaje mi się, że spadkobiercą stajemy się dopiero w momencie powołania do dziedziczenia, tak z ustawy jak i z testamentu. Czyli wnuczek nie jest spadkobiercą babci, dopóki jego mama (i córka spadkodawcy) chce i może dziedziczyć.
Ale jaka jest prawda?
Wydaje mi się, że spadkobiercą stajemy się dopiero w momencie powołania do dziedziczenia, tak z ustawy jak i z testamentu. Czyli wnuczek nie jest spadkobiercą babci, dopóki jego mama (i córka spadkodawcy) chce i może dziedziczyć.
Ale jaka jest prawda?
Ostatnia edycja: