defraudacja w sp. z o.o. a odpowiedzialnoścć współmałżonka

• Autor wątku Autor wątku per_pedes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

per_pedes

Użytkownik
Odpowiedzi
36
witam,
sytuacja wygląda następująco:
1 osoba - właściciel firmy, członek zarządu
2 osoba - prezes firmy i jednocześnie główny księgowy
prezes zdefraudował (przywłaszczył) znaczną sumę pieniędzy i (1)fałszował księgi; właścicieli chce odzyskać pieniądze i zgadza się na propozycję prezesa zwrotu zdefraudowanej kwoty.
Istnieje obawa że prezes nie będzie mógł spłacić całej kwoty.
jeżeli tego nie zrobi to czy właściciel może ściągnąć należność
ze współmałżonka? na jakiej podstawie?
co w przypadku jeśli prezes nie odda całej kwoty? właściciel wystąpi do prokuratury ta ustali winnego i "zabierze" prezesa? co wydarzy się dalej ??? sprawa sądowa o odzyskanie pieniążków? czy w takim przypadku można ściągacz należności ze współmałżonka? jak długo może trwać taki proces? do jakiej kwoty mogą ściągać zobowiązania ze współmałżonka.
pozdrawiam
per pedes

Jeżeli pytasz o kwestię odpowiedzialności małżonka za długi drugiego - wrzuć w google.

Aby sięgnąć do majątku osobistego małżonka należałoby udowodnić, iż czerpał on korzyści z mienia przywłaszczonego przez drugiego małżonka - wg mnie przeprowadzenie takiego dowodu może być arcy trudne.

jak odróżnić majątek wspólny od osobistego? jeżeli małżonkowie nie mają powiedzmy nic (mają mieszkanie na kredyt) a współmałżonek w trakcie trwania małżeństwa otrzymał spadek, to czy zgromadzone oszczędności na wspólnym koncie może chronić jako 'spadkowe'?
'prezes' prowadzi jeszcze spółkę cywilną, która przynosi dochody, czy wierzyciel (sp. zo.o.) może dochodzić roszczeń z tej działalności (majątku, zysków spółki)?

jak odróżnić majątek wspólny od osobistego?
- bardzo prosto, wystarczy zapoznać się z art. 33 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.
,,spadek" wchodzi w skład majątku osobistego, o ile spadkodawca inaczej nie postanowił.

Co do spółki cywilnej to nasz ustawodawca z pewnych względów chroni wspólników przed wierzycielami jednego z nich, ale
Art.*870.*Jeżeli w ciągu ostatnich sześciu miesięcy została przeprowadzona bezskuteczna egzekucja z ruchomości wspólnika, jego wierzyciel osobisty, który uzyskał zajęcie praw przysługujących wspólnikowi na wypadek wystąpienia ze spółki lub jej rozwiązania, może wypowiedzieć jego udział w spółce na trzy miesiące naprzód, chociażby spółka była zawarta na czas oznaczony. Jeżeli umowa spółki przewiduje krótszy termin wypowiedzenia, wierzyciel może z tego terminu skorzystać.

mniej więcej wiem już jak wygląda sprawa majątku wspólnego i osobistego; czy w tym przypadku który opisywałem, gdzie jeden ze współmałżonków popełnił przestępstwo, wierzyciel może sięgnąć do majątku wspólnego? z tego co wyczytałem do majątku współmałżonka będzie mu ciężko? czy wierzyciel nie powinien dochodzić roszczeń TYLKO z majątku osobistego małżonka który popełnił przestępstwo?

czy w tym przypadku który opisywałem, gdzie jeden ze współmałżonków popełnił przestępstwo, wierzyciel może sięgnąć do majątku wspólnego? z tego co wyczytałem do majątku współmałżonka będzie mu ciężko? czy wierzyciel nie powinien dochodzić roszczeń TYLKO z majątku osobistego małżonka który popełnił przestępstwo?

Należy sięgnąć do 776(1)kpc oraz oraz 787 kpc.
W opisanym przypadku sięgnięcie do majątku wspólnego, a nawet majątku osobistego współmałżonka będzie możliwe jedynie w oparciu o 422kc i wykazanie, iż współmałżonek czerpał korzyści ze zrabowanej kasy, raczej niewykonalne.

Powrót