Deklaracja o gospodarowaniu odpadami

• Autor wątku Autor wątku Tone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
W mojej gminie wysokość opłaty ustala, się mnożąc stawkę (zależną od metrów mieszkania) przez ilość osób.
Wypełniając deklarację, świadomie nie podałem numeru PESEL, nr. telefonu.
W wyniku czego otrzymałem wezwanie do korekty deklaracji.
Wobec czego mam pytania:
-czy prawo zobowiązuje mnie do podania danych, które pominąłem ?
-co mogę zrobić w przypadku dalszych wezwań do korekty ?

Pozdrawiam.

Czy mogę poprosić o wskazanie podstawy prawnej odpowiedzi?
Pytanie wynika z faktu, iż wszelkie informacje, które pobrałem, w tym temacie mówią coś odwrotnego.
Przykłady:
https://www.prawo.pl/biznes/jakich-danych-moze-wymagac-gmina-w-deklaracji-smieciowej,159825.html
https://www.rp.pl/zadania/art9868091-wzor-deklaracji-smieciowej-jakie-dane-musi-obejmowac
https://samorzad.pap.pl/kategoria/a...h-osobowych-prezes-uodo-chce-lepszego-nadzoru
https://prawodlasamorzadu.pl/2014.07.17-czydeklaracja-smieciowa-moze-zawierac-numer-telefonu.html
I wiele innych. Przy czym we wszystkich informacjach, wyrokach WSA, jest zgoda, że telefon, e-mail to dane konieczne lub fakultatywne. Natomiast numeru PESEL deklaracja nie powinna zawierać.
Jeżeli błądzę, proszę o wskazanie właściwej drogi.;)

Czy mogę poprosić o wskazanie podstawy prawnej odpowiedzi?
Art. 6m ust. 1b pkt. 6 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach.
Do wystawienia tytułu wykonawczego o którym mowa w przepisie niezbędny jest nr pesel.

Tone napisał:
Natomiast numeru PESEL deklaracja nie powinna zawierać.
Numer PESEL identyfikuje osobę więc jest konieczny, lub identyfikator alternatywny dla osób nie posiadających PESELa. Dożyliśmy takich czasów, że już nikt w urzędzie nie pyta o imię i nazwisko ale o PESEL.

Tone napisał:
że telefon, e-mail to dane konieczne
O ile PESEL z urzędu ma obowiązek posiadać każdy obywatel, o tyle adresu e-mail czy telefonu już nie. Jeśli nie chcesz to tego nie podajesz. Deklarujesz, że nie używasz i tyle.
Organ i tak ma dostęp do Twojego numeru telefonu jak zarejestrowałeś na siebie. Mail ułatwia kontakt, ale doręczenie tą drogą nie rodzi skutków prawnych jeśli stwierdzisz, że listu nie otrzymałeś, bo nie sposób udowodnić skuteczności doręczenia, chyba że potwierdzisz a i to nie jest do końca jednoznaczne bo danego adresu może używać wiele osób. Nie masz obowiązku mieć osobistego.

Tone napisał:
wyrokach WSA, jest zgoda, że telefon, e-mail to dane konieczne lub fakultatywne.
No to konieczne czy fakultatywne bo to się wyklucza?

Tone napisał:
Natomiast numeru PESEL deklaracja nie powinna zawierać.
Serio?
To teraz kilka cytatów z przywołanych przez ciebie publikacji:
"Jak wyjaśnił Prezes UODO, impulsem do tego wystąpienia były sygnały o problemach z interpretacją i praktycznym stosowaniem ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, w zakresie pozyskiwanych przez gminy w deklaracjach śmieciowych danych osobowych właściciela nieruchomości (np. dat urodzenia, nazwisk, imion ojca oraz matki), jak również danych osób zamieszkujących w lokalu mieszkalnym (np. imię i nazwisko, miejsce urodzenia, PESEL). "
Odróżnij właściciela od lokatora i wszystko jasne.

"Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie, wyrokiem z dnia 20 maja 2014r. (sygn. II SA/Kr 645/14) stwierdził nieważność załącznika zaskarżonej uchwały w części dotyczącej obowiązku podania numeru telefonu oraz składania przez właściciela nieruchomości oświadczenia o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych. WSA podzielił pogląd prokuratora rejonowego, iż brak jest podstawy prawnej umożliwiającej zobowiązanie właścicieli nieruchomości do podawania swych numerów telefonów w deklaracjach. Zwrócił również uwagę na fakt, iż mogą znaleźć się osoby składające deklarację, które nie posiadają telefonu, mimo powszechności korzystania z usług telefonicznych przez społeczeństwo i z tego względu wypełnienie przez nie dokumentu byłoby niepełne. Pokreślił przy tym, że numer telefonu może znaleźć się w deklaracji jako jej część fakultatywna, o której wypełnieniu decyduje składający dokument. Ponadto sąd zauważył, iż „podanie numeru telefonu stanowi podanie danych osobowych w rozumieniu 6 ust. 1-3 u.o.d.o., ponieważ te dane pozwalają na szybkie zidentyfikowanie konkretnej osoby” oraz że gromadzenie tego typu danych osobowych winno mieć miejsce wyłącznie w sytuacji, gdyby były one niezbędne celem ich przetwarzania dla zrealizowania uprawnienia lub spełnienia obowiązku lub do wykonania określonych prawem zadań realizowanych dla dobra publicznego (się. 23 ust. 1 pkt 2 i 4 u.o.d.o.). W ocenie WSA brak jest owej niezbędności w odniesieniu do ustalania wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi."
Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem i wszystko jasne.

nie rozumiem po co cytować wyroki wydane w innym stanie prawnym,

kolega wyżej podał przepis z którego wynika wprost możliwość żądania podanie nr telefonu, natomiast dla niezorientowanych wyjaśnił dlaczego obowiązkowy jest pesel

Tone napisał:
Jeżeli błądzę, proszę o wskazanie właściwej drogi.
zadziwiłoby mnie gdyby na piśmie wzywającym nie była podstawa prawna wskazana - uchwała gminy

Ostatnia edycja:
@wiegol -dziękuje za podanie podstawy.

@qpdb

No to konieczne czy fakultatywne bo to się wyklucza?
Moja część zdania, napisana na podstawie orzeczeń, brzmi: ...konieczne lub fakultatywne
To alternatywa i się nie wyklucza.
Pozostałe ustępy pomijam ze względu na regulamin forum.
Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas.

Powrót