Deklaracje producenta a gwarancja

• Autor wątku Autor wątku anna808
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna808

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Miesiąc temu kupiłam lodówkę, od początku słabo chłodziła. Przy ustawieniu na 4 st. C, średnia temp wynosiła ok 7 stopni (na środkowej półce), a na drzwiach i w górnej części dochodziła nawet do 10-11 st C. Wezwałam serwis, nie znaleziono żadnej usterki, a przyczyną wyższej temp miało być rzekomo zbyt częste otwieranie drzwi (sic!), pominięto fakt, że nawet w okresie, gdy lodówka nie była otwierana przez 12h, temp nigdy nie osiągnęła zadanych 4 stopni, jak dla mnie za szybko wyłącza się chłodzenie. Optymalna temperatura dla przechowywania żywności wynosi według wszelkich źródeł w internecie 0-4 stopni, a powyżej 5 czy 6 stopni żywność będzie się szybciej psuła. Nawet w instrukcji użytkowania producenta jest tabela wskazująca ten zakres temperatur jako rekomendowany.

Producent zadeklarował dwie funkcje lodówki: addaptech: "system został zaprojektowany w celu utrzymania stałej temperatury w lodówce, niezależnie od częstotliwości otwierania drzwi(!). Stale monitoruje nawyki korzystania z lodówki i zarządza temperaturą, aby zapobiec możliwym wzrostom temperatury i zapewnić długoterminową świeżość żywności" oraz Multiflow: "dba o równomierne rozprowadzenie jonizowanego powietrza i temperatury po całej chłodziarce. (...) System ten umożliwia również wstawienie jedzenia na którąkolwiek z półek w chłodziarce, ponieważ nie ma różnic temperaturowych".

Deklaracje producenta nie zostały zatem spełnione. Dodam, że przechowuję w lodówce m.in. ważne leki, więc zalezy mi na tym, aby lodówka działa zgodnie z deklaracją. Niepokoi mnie natomiast, że niektórzy z fachowców (konsultacje online) twierdzą, że to normlane, że temperatura w lodówce nie bedzie wszedzie taka sama, ale dla mnie niedopuszczalne jest to, że w jednym miejscu mam 5 stopni a w innym 10, i ich tłumaczenia mnie nie przekonują, choć martwią w kontekscie mojego następnego pytania. Otóż, co mogę zrobić jeśli ewidentnie lodówka nie spełnia obietnic złożonych przez producenta, ale skoro chłodzi, to "wszystko jest ok". Jak i gdzie zareklamować taki produkt nastawiąjąc się na walkę ze spychologią? Rękojmia? Gwarancja? W sklepie czy bezpośrednio u producenta?

Akurat fachowcy mają rację. Każda lodówka ma miejsca gdzie jest niższa temperatura oraz wyższa. Instrukcja powinna o tym wspominać gdzie i co układać ze względu na temperaturę. Np miejsce na drzwiczkach jest zawsze najcieplejsze. Jeszcze nie wymyślono takiej lodówki żeby w całej swojej objętości miała równe np 4 stopnie.
Reklamować jak najbiedniej możesz twierdząc że np nie działa funkcja która ma utrzymywać jednakową temperatury w całej lodówce. Prawie każda lodówka ma multiflow, moja też a występują różnice w temperaturach. Wg mnie jest to marketingowy bełkot producentów lodówek.

Ostatnia edycja:
Czy ktos jeszcze moglby mi cos podpowiedziec w tym temacie?

anna808 napisał:
Czy ktos jeszcze moglby mi cos podpowiedziec w tym temacie?
Tak, pozostaje Ci droga Sądowa - tylko nie wiem czy chcesz toczyć spór o lodówkę która chłodzi wg. Twojego uznania czy zwrot kwoty za rzekomo wadliwy towar. W obu przypadkach szansę na wygraną są nikłe.

Wysłane z mojego NE2213 przy użyciu Tapatalka

Powrót