Dekoracyjne mozaiki kolorowe z drewna. Czy to zastrzeżony wzór?

• Autor wątku Autor wątku iartist
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iartist

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Tworzę drewniane dekoracyjne obrazy mozaikowe z bloczków 3d i pomieszanymi kolorami. Każdy obraz różni się rozmieszczeniem chaotycznie bloczkami i kolorami. Jest to żmudna robota. Chciałbym spróbować sił w sprzedaży tylko mam wątpliwości i chciałbym się tu poradzić fachowców.

Czy nie naruszyłbym czyjegoś patentu lub prawa autorskie? Jak to sprawdzić. Wiem, że na całym świecie ludzie tworzą takie mozaiki z drewna jak i firmy sklepowe.

O to przykład jeden z wielu

***mod***
Znalazłem też nawet patent do studia muzycznego tylko nie wiem czy patent dotyczy dokładnych wymiarów i układu bloczków.

***mod***

Jest też nawet zastrzeżony wzór od prostych słojów drewnianych na ścianę. Czy możliwe, żeby ludzie na całym świecie naruszali ten wzór? Przecież nawet castorama to sprzedaje.
***mod***

Byłbym wdzięczny za pomoc w wyjaśnieniu moich wątpliwości.

Z góry dziękuje

Ostatnią edycję dokonał moderator:
iartist napisał:
... Czy nie naruszyłbym czyjegoś patentu ...
Na wzory przemysłowe udziela się praw ochronnych z rejestracji, a poszukiwać można w bazie UP.

Utworów nigdzie nie rejestruje się, są chronione z mocy ustawy.

LeszsekS

Przepraszam ale nie rozumiem. Rękodzieło czyli dzieło rzeźby z bloczków drewna czy słojów drewnianych na ścianę może być wzorem przemysłowym czy utworem? Do czego to zaliczyć i jak uniknąć pozwu przez kogoś kto pierwszy wpadł na pomysł? Przecież drewno nie jest sztuczną formą...

Ostatnia edycja:
Utwór może być równocześnie zarejestrowanym wzorem przemysłowym jak i wzór utworem. Jedno nie wyklucza drugiego. Na wzór naturalny nigdy nie uzyskasz rejestracji jak i nie zostanie on uznany za utwór. Rzeźba to twórcze działanie na materiale zatem jest utworem, a definicję wzoru przemysłowego znajdziesz w Art. 102. Prawa własności przemysłowej.

Rozumiem. Czyli przykładowo. Same słoje i bloczki z drewna można sprzedawać. Gorzej już jak zrobię z tego jakieś wzory jak mozaikę drewnianą z bloczków czy słojów.

Powrót