Delegacja - odszkodowanie ZUS - OL-9 - wniosek wyjazdowy

• Autor wątku Autor wątku peumatycznyy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

peumatycznyy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Szanowni Państwo,

Uprzejmie proszę o poradę.

TL;DR: Podstawą mojej współpracy z Uczelnią były dokumenty przygotowywane przez Uczelnie, dostarczane mi do podpisania lub podpisywane przeze mnie na miejscu. Sam osobiście nic nie 'zgłaszałem" i nigdy nie zostałem poinformowany o obowiązku "zgłaszania" czegokolwiek - ani do ZUS-u ani na Uczelnię. Czy obowiązek "zgłaszania" (czego? Delegacji? Przecież ja i tak pracowałem na Uczelni tylko na tamte umowy zlecenia, nigdy przedtem, nigdy później i to tylko na delegacji, tylko w zagranicznym Instytucie) stoi po stronie mojej czy Uczelni jako zlecającej prace? Czy fakt, że nigdy nie zostałem poinformowany o ew. konieczności "zgłaszania" ma jakieś ew. znaczenie? Jak widać, Uczelnia nie jest skora do pomocy, skoro"obawia się, że nie uda mi się "tego" załatwić"... Czy jest coś co mógłbym zrobić? Oczywiście zależy mi na odszkodowaniu, chodzi o dość pokaźną sumę a rehabilitacja była naprawdę długa i naprawdę kosztowna.

Uprzejmie proszę o pomoc.

W okresie 04.2018-12.2019 pracowałem na umowach zleceniach dla Uczelni (jedna roczna umowa i kilka późniejszych, krótszych: 3 miesiące a raz nawet jeden miesiąc). Praca była wykonywana w całości w Instytucjii Naukowej za granicą. W kwietniu 2019 uległem wypadkowi w pracy. Wypadek został uznany jako wypadek przy pracy. Przez cały ten czas odbywałem rehabilitację za granicą. Po kilku miesiącach wróciłem do pracy wciąż przechodząc rehabilitację. W grudniu 2019 wróciłem do kraju (koniec umowy). Po powrocie do kraju przez jakiś czas odbywałem jeszcze rehabilitację. Po zakończeniu leczenia (papier od lekarza) wysłany został formularz OL-9 przygotowany przez sekcję BHP i przeze mnie.

Otrzymałem wiadomość od Uczelni, że Inspektor ZUS-u prosił o dostarczenie brakujących informacji: (cytat) "chodzi o delegację (oryginał lub uwierzytelnioną kopię) w ok. kiedy doszło do zdarzenia Jeśli chodzi o delegację to dowiedziałam się, że Pan nie złożył wniosku wyjazdowego w interesującym ZUS terminie. Obawiam się, że nie uda się Panu to załatwić".

Uwierzytelniony dokument potwierdzający moje oddelegowanie do pracy za granicą dostarczyłem już jakiś czas temu ZUS-owi (oficjalne zaświadczenie o przebywaniu na delegacji służbowej w Instytucji w ramach prac prowadzonych przez Uczelnie, podpisane przez Władze Uczelni), wraz z umową na okres odpowiadającemu dniu wypadku. O wydanie takiego zaświadczenia prosiłem Uczelnię.

Już wtedy coś wskazywało na kłopoty - dostałem wiadomość o treści mniej więcej: "Był pan w [Instytucji] w kwietniu ale 2018 roku. Jeśli był Pan w kwietniu 2019 to tego nie zgłosił".

Ostatnia edycja:
Powrót