Delegowanie pracowników, brak zgłoszenia w ZU

• Autor wątku Autor wątku maciej74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciej74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Chciałem sie zapytać czy jak deleguję sowich pracowników - tzn wykonują zlecenie za granicą to czy muszę to zgłaszać w ZUS ??

Księgowa mówi , że się z tym nie spotkała

Ja sie z tym spotkałem , ale............... nawet w ZUSIE widać bardzo wielką uznaniowość i niewiedzę w tym temacie bo w każdy pracownik mówi co innego.

Czy jak ubezpieczam pracowników komercyjnie- nie staralismy się o kartę EKUZ to czy warto jest sobie zawracać głowę kilkoma tygodniami pracy papierkowej i molestowania urzedników czekania na zgody itp. , czy lepiej dać sobie z tym spokój ??

Czy za brak zgłoszenia tego faktu- delegowanie pracownika /mogą mnie spotkać jakieś kary ??

Pracownik wykonujący pracę, niezależnie od tego czy pracuje w kraju, czy za granicą, pozostaje pracownikiem firmy. Czyż nie ?? Umowa o pracę chyba nie zostaje rozwiązana, stosunek pracy trwa nadal ... więc tak samo jest z ubezpieczeniem społecznym i zdrowotnym.

[cytat:2qbhk0c2]
Pracownik wykonujący pracę, niezależnie od tego czy pracuje w kraju, czy za granicą, pozostaje pracownikiem firmy. Czyż nie ??
[/cytat:2qbhk0c2]
Tak , tylko co się dzieje jak nie zgłoszę faktu w ZUS delegowania pracownika ,tzn nie będę występował o wydanie mi formularza E101 ??

To będą kłopoty w razie choroby pracownika, jeśli zachoruje za granicami Polski.

Ale Panie Januszu czy rzeczywiscie się coś takiego praktykuje ??

Księgowa mówiła że obsługuje podobną firmę i tam oni po prostu się ubezpieczają się komercyjnie a w zusie nic nie zgłaszają .

Agent ubezpieczeń - hmm nie wiem czy mu wierzyć mówił :what: , że szersze jest ubezpeiczenie komercyjne niż "państwowe", ponieważ np niektóre badania są całkowicie bezpłatne , transport zwłok :( itp.

Chciałem się zapytać czy ZUS może mnie ukarać za brak zgłoszenia faktu delegowania ??- ja oczywiscie będę pracowników/zleceniobiorców rozliczał od podstawy 2616 zł wyplacał diety - czyli wszystko robił zgodnie z regułami

Pana obowiązkiem jest zgłoszenie pracowników do ubezpieczenia (ZUS).
Nie ma u nas komercyjnych ubezpieczycieli ubezpieczenia społecznego.

[cytat:3u4fdqod]
Księgowa mówiła że obsługuje podobną firmę i tam oni po prostu się ubezpieczają się komercyjnie a w zusie nic nie zgłaszają .
[/cytat:3u4fdqod]
chodziło mi o to że nie wystepują o forumularz E101 a później o kartę EKUZ bo wszyscy mają dodatkowo komercyjne ubezpieczenia . Pracownicy i zleceniobiorcy oczywiście w ZUsie są zgłoszeni- (ZUS ZUA ).

Chciałem się głównie zapytać, czy za brak "powiadomienia " ZUSu o delegowaniu pracowników mogą mnie spotkać jakieś kary ??

Proszę nie mylić ZUS z NFZ. Księgowa, zwłaszcza jeżeli ma odpowiednie uprawnienia, powinna znać chyba różnicę.

Tak samo jak normalny turysta jadący za granicę ... może, ale nie musi występować o kartę EKUZ.
Ja nie widzę różnicy ... jest tytuł ubezpieczenia (umowa o pracę), jest prawo do ubezpieczenia ..., a tym samym skoro opłaca się składki zdrowotne to i EUKZ też powinna być wydana, więc w czym problem?

A swoją drogą ... jeżeli pracownik nie będzie miał EUKZ i będzie ubezpieczony komercyjnie (koszty leczenia) to dla niego bez różnicy kto mu pokryje ewentualne koszty leczenia. Tylko pytanie , czy rzeczywiście takie ubezpieczenie pokrywa wszystko ??

Po prostu jakiś cwaniaczek parający się ubezpieczeniami chce zarobić na prowizji. :D

Najprawdopodobniej :lol:
Z tego co wiem, jeżeli np. wypadek ma związek z pracą to komercyjny ubezpieczyciel nie jest skory to wypłaty czegokolwiek z tyt. ubezpieczenia, bo pracownik powinien mieć ubezpieczenie zdrowotne z tytułu zatrudnienia.

[cytat:29i9s3gh]
Ja nie widzę różnicy ... jest tytuł ubezpieczenia (umowa o pracę), jest prawo do ubezpieczenia ..., a tym samym skoro opłaca się składki zdrowotne to i EUKZ też powinna być wydana, więc w czym problem?
[/cytat:29i9s3gh]
No własnie to jest kuriozalne , że mimo , że ktoś jest zgłoszony w ZUS - to ZUS może odmówić wydania formularza E101 .A wiadomo Formularz E 101 jest niezbędny do wydania karty EKUZ . Stąd moje wątpliwości :(

Dzięki za informacje , ale jak widać wiele spraw jest tam traktowanych bardzo uznaniowo,typu dziłalność , obroty . Wynika z tego , że jesli np, wykonuje zlecenie sam w Polsce a nagle trafi mi się zlecenie za granicą i zatrudnie osoby to może być kłopot z ich delegowaniem . :(

A jak mam rozumieć ten zapis: "Wniosek o wydanie formularza E101 powinien być złożony z wyprzedzeniem stosownym do daty rozpoczęcia oddelegowania . Jednakże nie ma przeszkód by formularz ten został wydany w trakcie okresu delegowania , lub po jego upływie a więc ze skutkiem retroaktywnym "
Czyli muszę , ale nie muszę ?? :what:

Boję się że jest wiele firm co deleguje pracowników i nikt się tam nie martwi formularzami E101 itp ,a ja jako ten uczciwy do bólu skoncentruje się na delegowaniu a nie na zleceniu , i zakończy się to jedną wielką klapą . :what:
Wiem , że tu się nie pomaga w obchodzeniu prawa , ale ja bym się bardziej zapytał o praktykę . Bo jakoś większość urzędników z tym delegowaniem pewna na 100% nie jest i sami mówią a to jest różnie interpretowane , a firm co deleguje swoich pracowników jest multum. Nie chce mi się wierzyć , że ci wszsycy przedsiębiorcy się zgłaszają do ZUS i te wszystkie dokumenty podlegają ocenie lekko mówiąc wg widzi misie ............ pism ,podań itp.

Sytuacja pracowników została uregulowana w art. 14 ust. 1 lit. a) Rozporządzenia 1408/71, zgodnie z którym pracownik najemny zatrudniony na terytorium państwa członkowskiego przez przedsiębiorstwo, w którym jest zwykle zatrudniony i przez które został skierowany do wykonywania pracy na terytorium innego państwa członkowskiego, podlega nadal ustawodawstwu pierwszego państwa członkowskiego pod warunkiem, że przewidywany okres wykonywania tej pracy nie przekracza dwunastu miesięcy i że nie został on skierowany w miejsce innej osoby, której okres skierowania upłynął. Oznacza to, że w stosunku do delegowanego pracownika w dalszym ciągu mają zastosowanie przepisy ubezpieczeniowe kraju wysyłającego, chociaż wykonuje on pracę w innym państwie. Dokumentem potwierdzającym ten fakt jest formularz E 101 (Zaświadczenie dotyczące ustawodawstwa właściwego) wystawiany przez instytucję właściwą.

Warunki jakie należy spełnić określone są na str. 3 i 4 poradnika.

Dziękuję za pomoc , wiadomo nie będę sie tu z nikim spierał , bo czeka mnie przeprawa w ZUS :) , tylko zawsze mam wrażenie , że mimo , że jestem uczciwym podatnikiem , to nie mogę w pełni skoncentrować się na działalności tylko na rozmowach z urzędnikami.

Co do formularza, to tak jak mówiłem martwi mnie to , że jest tam bardzo duża uznaniowośc , np. w ocenie godnej odnotowania działalność w kraju , w jednym ZUSie straszą , że w moim przypdku ciężko mówić o godnej odnotowania działalnosci w kraju , w innym mówią , że z tym nie ma problemu , teorii co do delegowania pracowników tyle się wysłuchałem , że naprawde jestem przerażony , jedni straszą drudzy uspokajają. Nie wiem komu wierzyć ,.............. i jeszcze dochodzi te dodatkowe ubezpieczenie wykupione u "cwaniaczka" :( z podwyższoną kilkukrotnie stawką za dodatkową ochronę w trakcie wykonywania pracy.

a i jeszcze zapomniałbym dodać albo jeszcze raz to podkreslę , wydaje mi sie , że coś robię nie tak , bo tak olbrzymia różnica w ineterpretacji przepisów świadczy o tym , że to nie jest droga przez którą przedziera się setki tysięcy przedsiębiorców polskich świadczących usługi za granicą . Rozmaiając z urzędnikami nawet z dzialu zagranicznego- od wystawiania dokumentów E101 czasami słyachać , że nie bardzo są w temacie , a częśc się nawet śmieje i mówi : oi z tymi ineterpretacjami jest różnie , sama nie wiem jak to interpretować ..... i jak tu nie zwariować :what:

Znowu boję się , że jak opowiem komuś o moich "przeprawach w ZUS " to się spojrzy jak na wariata . :)

[cytat:3ltyqwr6]Pracodawca delegujący pracownika do pracy za granicę zwraca się do oddziału ZUS o wydanie i poświadczenie formularza E 101. Formularz ten zawiera dane pracownika i pracodawcy, informację o okresie na jaki jest pracownik delegowany oraz czy pracownik wcześniej wykonywał pracę na obszarze któregoś z państw Unii. Zakład Ubezpieczeń Społecznych przed poświadczeniem tego formularza bada czy zostają spełnione warunki wynikające z rozporządzenia, w szczególności ustala czy pracodawca prowadzi działalność na terenie Polski.

Pracownik z poświadczonym formularzem udaje się do pracy za granicą. Jeżeli okres jego pracy przedłuży się ponad zakładany czas i przekroczy 12 miesięcy pracodawca przed upływem tego czasu musi wystąpić do ZUS o formularz E 102, który jest wnioskiem, w którym pracodawca występuje do zagranicznej instytucji ubezpieczeniowej o wyrażenie zgody na dalsze opłacanie składek w Polsce. Zgoda ta jak wspomniano nie może zostać udzielona na okres dłuższy niż 12 miesięcy.

W efekcie pracownik może maksymalnie przez okres 2 lat pracować oddelegowany do innego kraju Unii i podlegać ubezpieczeniu społecznemu w Polsce. [/cytat:3ltyqwr6]

Co do naciągasczay ubezpieczeniowych to trzeba dokładnie się orientować jakie zajścia chcą obejąć oni ochroną ubezpieczeniowa.
Do tego trzeba też wiedzieć, że mając EKUZ, leczenie w krajach UE nie jest beapłatne:
- za każdą wizytę u lekarza rodzinnego - (w Szwecji, Francji, Holandii ,Niemczech) od 10 do 35 e,
- za pobyt w szpitalach za tzw. doby hotelowe,
- za wizyty u dentysty - prawie we wszystkich krajach są dopłaty
- za leki, środki ortopedyczne też są dopłaty
- za transport medyczny do Polski jeżeli (jeśl nie chce się leżeć w szpitalu w danym kraju) lub transport zwłok.
Czasem warto jest coś sobie komercyjnei dokupic.

Powrót