Delegowanie studenta ??

• Autor wątku Autor wątku alek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Chciałem się zapytać czy jest możliwe delegowanie pracownika za granicę - studenta - mojego znajomego -zatrudnionego na umowe o dzieło ?
Rozwinę pytanie jeszcze dalej czy jest możliwe delegowanie pracownika zatrudnionego na: umowe zlecenie , odbywającego praktyki lub staż?
Czy konieczne jest niestety zatrudnienie takiej osoby na pełen etat ??

umowa o dzielo czy zlecenie to nie jest umowa o pracę i to nie jest twoj pracownik!

No fakt , ale wiadomo jak do tego Państwa UE podchodzą , jeśli ktoś wykonuje pracę na terenie jakiegoś kraju , to musi być tam zatrudniony , w takim razie przepraszam że tak ciagne temat w tym miejscu , ale ..... czy nie ma mozliowści aby polski student pracujący w oparciu o umowę o dzieło mógł wykonywac pracę za granicą w oparciu o polskie przepisy prawa ?
Bo sam przecież chyba delegować się nie może ?

Ten student nie pracuje bo nie jest pracownikiem, tylko wykonuje zlecone mu dzieło.
Natomiast prawdopodobnie Pan powinien zatrudniać go na umowę o pracę, a tylko ze względu na składki ZUS podpisał Pan z nim umowę o dzieło.

Powiem szczerze - ten znajomy student nie jest zatrudniony , ani nie wykonuje narazie dzieła .
Z racji tej ,że wyjeżdża za granicę , powiedział , że może mi pomóc w mojej działalności tzn. dokładnie poszukać klientów/zleceń .
On normalnie sie tam uczy , jest na studiach dziennych - gdyż wyjechał na Erasmusa , będzie pracował , i ewentualnie do tego wszystkiego zajmie się tym ... Ciezko jest jednak stwierdzić ,że on wykonuje stale prace . Ja po prostu również chciałbym mu sie odwdzięczyć za ewentualną pomoc w jakiś sposób .

Dlatego sie własnie pytam jak można było by to zrobić zgodnie z istniejącymi przepisami , jednak w ramach zdrowego rozsądku .
Przypuszczam ,że o zatrudnieniu raczej nie było by mowy również z tego powodu , że on sam nie chciał by się czuć zobowiązany w stosunku do mnie ... itd.
Więc może jest jakaś szansa ?
:(

Powrót