Demolka

• Autor wątku Autor wątku adamek 1407
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
adamek 1407

adamek 1407

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Pod jaki artykul podlega wybicie szyby w samochodzie (szkoda 800 zl) i do ilu lat grozi za to wyrok przestempstwo popelnione w 1995 to chyba podlegalo pod stary kodeks karny. Jak zwykle bardzo prosze o pomoc :)
Pytam poniewaz od tego zalezy kiedy bendzie przedawnienie

To było jeszcze pod rządami KK z 1969 r.

Art. 212. § 1. Kto mienie społeczne albo cudze mienie niszczy, uszkadza lub czyni niezdatnym do użytku,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 5.
§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 został popełniony przez podpalenie, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 3. Jeżeli czyn nie dotyczy mienia społecznego, ściganie przestępstwa określonego w § 1 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Wg mnie stosuje się przepisy względniejsze dla sprawcy, tzn. przedawnienie będzie ustalane według przepisów aktualnego KK, który przewiduje 5 letnie przedawnienie za tego typu występki.

To znaczy ze to sie juz przedawnilo :?:

Co więcej, jeżeli nie było przerwania przedawnienia to przedawniło się również roszczenie odszkodowawcze.

A o przedawnienie trzeba gdzies pisac moj monz 10 lat temu nie wrucil z przerwy teraz stawil sie do odbycia kary z innego wyroku i z tego wlasnie tez w papierach pisze ze ma 1rok 3 m-ce z innej sprawy i puzniej tom do odsiadki 8-mcy za demolke gdzie pisac o przedawnienie mamy adwokata ale on oprucz tego ze wziol kase nic nie robi a ja tu biedna w Holandi siedze na forum i szukam pomocy.Prosze pomuzcie mi :( :)

[cytat="adamek 1407":2nkezbsy]To znaczy ze to sie juz przedawnilo :?:[/cytat:2nkezbsy]

Przedawniło się tylko wtedy jeżeli w ciągu owych pięciu lat nie wszczęto postępowania w tej sprawie przeciwko osobie ani nie zapadł prawomocny wyrok.

Kadi nie lape o co chodzi :?: Wyrok za to ma z 1996 8-mcy w zawieszeniu odwieszony w 1998 do wykonania

[cytat="adamek 1407":3ecxtnzd]Kadi nie lape o co chodzi :?: Wyrok za to ma z 1996 8-mcy w zawieszeniu odwieszony w 1998 do wykonania[/cytat:3ecxtnzd]

W takim razie do przedawnienia karalności nie doszło (wyrok zapadł zanim przedawniła się karalność tego przestępstwa). Teraz może Cię interesować ewentualnie przedawnienie wykonania kary, którego termin dla tego typu skazania wynosi obecnie 15 lat od uprawomocnienia się wyroku (art. 103 par. 1 pkt 2 k.k.).

Wielkie dzienki za odpowiedz teraz przynajmniej wiem na czym stoje i przestane sie ludzic ale tak to jest dopuki nie sprawdzimy wszystkich mozliwosci nie da sie spac spokojnie.

pozdrawiam :( :)

Powrót