deportaca cudzoziemca

• Autor wątku Autor wątku stefani
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stefani

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
jestem w związku z brazylijczykiem. Mieszkaliśmy w Irlandii wspólnie 2 lata. Pojechalismy do polski na okres 2 miesięcy, nie było żadnego problemu. Na lotnisku w Irlandii został złapany i dosłownie zakuty w kajdanki i przewieziony do aresztu. Za dwa dni odeślą go do Polski ... czy gdyby moi rodzice pojechali po niego na lotnisko to czy mógłby na okres kolejnego miesiąca zosta w Polsce? Jest jeszcze kwestia tego że nie możemy się pobrac bo jego była żona zada procesu w sądzie i nie zgadza się na rozwód na odległośc. Co ja mam robic??? Błagam pomóźcie!!!:sad:

nic Pani nie napisała o sytuacji prawnej Pani partnera, jakie posiada papiery? o co został oskarżony?

wiza mu się skonczyła. został zakuty w kajdanki na lotnisku przewieziony do aresztu a drugiego dnia do więzienia. Nie miał wizy. Do Irlandii prZyleciał "na turyste". Wiem ze to nasza wina i lekkomyślnośc ale chce wiedzie jak mu pomóc. Co najgorsze deportują go do Polski. Czy tam osiadzier w więzieniu???

Po pierwsze to gdyby zostal zatrzymany z powodu wizy to nie deportowaliby go do Polski bo nie jest obywatelem Polski. Po drugie za brak wizy nie zakuwaja w kajdanki tylko oficer Home Office zabiera go na przesluchanie po czym podejmuje decyzje o deportacji i na pewno taka osoba nie siedzi w areszcie. Wyglada na to, ze partner zostal aresztowany z zupelnie innego powodu.

widac że nie masz zbyt wiele informacji na temat prawa. Zoatał zatrzymany ponieważ nie posiadał pozwolenia na pobyt w Irlandii i został wydalony z Irlandii do Polski. Do Polski ponieważ przyjechał z tego kraju. Irlandia nie ma prawa wydalic go do Brazylii poniewaz nie przyjechał z tego kraju tylko z Polski. Zakuli go w kajdanki bo według prawa irlandzkiego złamał on przepisy imigracyjne czyli złamał prawo. Zakucie w kajdanki jest obowiazkowe przy transporcie z lotniska na posterunek gardy. Nie ma "poczekalni" dla emigrantów więc nie moga go zostawic na ulicy - dlatego areszt.

Widze ze to, ze Ty jestes obstukana w prawie :)

Countries whose citizens are not required to be in possession of a valid Irish visa miedzy nimi jest Brazylia :D Visa requirements for entering Ireland-Information from CitizensInformation.ie To wytlumacz mi jak mogl zostac aresztowany z powodu braku pozwolenia na pobyt ?

Powtarzam deportacja z powodu braku waznej wizy wyglada inaczej - nikt nie osadza w areszcie emigranta tylko odsyla go najblizszym samolotem......

Ostatnia edycja:
a ty umiesz czytac.....?? mieszkał na terenie Irlandii wspólnie ze mną 2 lata a w irlandii jest od w sumie 4 lat. Został zatrzymany bo pracował wczesniej na terytorium Irlandii nielegalnie! MAM prawnika KTÓRY JEST DEFAKTO MENAGEREM NASC (an organisation that assists (helps) immigrants) więc podejrzewam że sie orientuje...

To po co szukasz informacji na forum - nie wierzysz prawnikowi zwlaszcza jezeli podejrzewasz,ze sie orientuje ?
Umiem czytac napisalas MIESZKALISMY WSPOLNIE PRZEZ 2 LATA nie napisalas nigdzie,ze on pracowal nielegalnie. Z drugiej strony skad na granicy wiedzieli, ze wczesniej pracowal nielegalnie...... to jeszcze trzeba udowodnic

mam bardzo duzy problem moj narzeczony plynąl promem z irlandii do londynu podczas rejsu zlapala go garda i teraz przebywa w areszcie dla imigrantówprzebywa on tam juz 2 tygodnie kiedy bedzie on deportowany do indii prosze pomożcie mi pierwszy raz znalazłąm sie wtakiej sytuacji ja i moja córeczka czekamy az on poleci do swojego kraju pozniej my polecimy do indii i tam wezmiemy slub bardzo prosze pomózcie bo czasem mam ochote zasnąc i juz sie nie obudzic bo tylko same problemy.czekam na szybką odpowiedz.pomocy!!

Powrót