Deportacja czy ekstradycja?

• Autor wątku Autor wątku dominiol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominiol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie.
Chcialbym sie dowiedziec jaka jest roznica miedzy deportacja a ekstradycja??
chodzi o to ze mam sprawe ekstradycyjna za ok 4tyg. po powrocie do polski chcialbym jak najszybciej wrocic do uk.
Sprawa moja polega na tym ze zostal za mna wyslany nakaz aresztowania, chodzi o jakas sprawe z przed 10 lat(ok 4tys zl strat) nakaz doprowadzenia do sadu na sprawe ktora sie niestety nie stawialem.
Jestem w uk ok 10 lat, mam stala legalna prace, nigdy nie mialem tutaj zadnych problemow z prawem i rowniez posiadam rodzine.
Chcialbym dodac ze prawnik w polsce zalatwia mi kaucje abym mogl odpowiadac z wolnej stopy.

z gory bardzo dziekuje

pozdrawiam

RE: Deportacja czy ekstradycja??

W duzym skrocie wyglada to tak:

Deportacja-wydalenie cudzoziemca na podstawie decyzji administracyjnej. Z reguły wydalenie dotyczy cudzoziemców, którzy nielegalnie przebywają na terytorium określonego państwa, nielegalnie podejmują w nim zatrudnienie lub stanowią zagrożenie dla państwa.

Ekstradycja- wydanie przez państwo władzom innego państwa osoby przebywającej na terytorium państwa wydającego, dokonywane w sytuacji, gdy osoba ta podejrzana jest o popełnienie na terytorium państwa zwracającego się z wnioskiem o ekstradycję czynu przestępczego lub w celu odbycia kary.

dziekuje za szybka odpowiedz, ale to wciaz nie odpowiada na moje pytanie czy bede mogl wrocic do uk czy nie??
Prosze o bardziej scisle informacje jezeli mozna z gory dziekuje

pozdrawiam

Bedziesz mógł powrócić.

Witam wszystkich.W2011 roku miałem ekstradycję z UK do Polski,chcialem teraz wrocic,gdzie mieszkałem przez 8-lat.Pozostaje tam moja partnerka.Wszystkie rachunki sa na mnie poczawszy od wody,gazu ,pradu itd.Nie zostałem wpuszczony.Czy mam jakies szanse na to bym mogl tam wrocic,gdyz tam poprostu mieszkam i jest moje cale zycie

Na jakiej podstawie nie zostałeś wpuszczony?

powiedział mi,ze jak mialem wyrok powyzej 2 lat to niestety on mnie nie wpusci,nie chce by UK miało przestepcow

jestem troszke zalamany,a moja kobieta,ktora wytrwale tak dlugo czeka na mnie jest zalamana.Prosze,jak wiesz to pomoz.Dzieki

Odwolywales sie?

jeszcze,nie.teraz bede pisal.lecz nie bardzo wiem jak to mam sformulowac...nie wiem czy to cos wogule da,lecz sprobowac trzeba

jeszcze nie.bede pisal dzis lub jutro,lecz nie wiem nawet jak...ale i tak sprobowac musze.moja mi jeszcze wyslala wszystkie rachunki ktore sa w dalszym ciagu na mnie i placone sa z mojego konta.pozdrawiam

Gdzie siedziales w polsce czy w uk?

Skoro miał ekstradycję to w Polsce.

Tak, ale skoro 2 lata to wyglada jakby siedzial w uk. UKBA na granicy nie jest w stanie sprawdzic CR z Polski.

Jest,wystarczy ze miał ekstradycję i jest na celowniku,zreszta niech sam udzieli odpowiedzi.

Ostatnia edycja:

Byc moze sie myle :)

Ja wnioskuje ze chłopak miał juz gotowca tzn.prawomocny wyrok i na tej podstawie był ekstradowany,wiec automatycznie jest juz w brytyjskiej bazie danych.Moge tez sie mylic ale wedlug mnie jest to najprawdopodobniejsza wersja.

-UKBA musi zapytac jednostki w polsce czy delikwent ma cos na koncie, to sie nie wyswietla w SIS. W SIS wyswiietlaja sie listy goncze etc
-Trzeba dostac DO aby UKBA nie moglo wpuscic, bo musi byc jakas podstawa prawna

Stad moje watpliwosci. Nie jestem prawnikiem, ale UKBA chcialo mnie jakis czas temu deportowac I troche czytalem ;)

Daroed71 - sam sobie tego nie napiszesz. Potrzeba pranika. Jesli ppodpisales deportacje, to Masz przechlapane. 8 lat daje Permanent resident status I trzeba mocno nawywijac, I nie potrafic zachowac sie w sadzie aby dostac deport.

Ostatnia edycja:

Tez mialem ekstradycje,ale zadnych pozniejszych klopotow z UKBA nie mialem oprocz pierwszego razu,kiedy bylem przed na wolnosci przed wyrokiem za poreczeniem majatkowym.Zatrzymali mnie wtedy na dobra godzinke,gdzies wydzwaniali I potem przepuscili na prom.Po wyroku(2 i pół roku w zawieszeniu) nie mam żadnych problemów jak dotąd z UKBA.

Prawnik imigracyjny jest potrzebny. 1200 funtow minimum.

Powrót