Witam
mam troche podobny problem, prosze o pomoc -
jakis czas temu na jednym aukcyjnym portalu w niemczech sprzedalem kilka par butow. Buty nabylem legalnie, byly to buty orginalne i dotrzymywalem warunkow sprzedazy wzgledem kupujacych. W tej chwili jakas firma z niemiec chce zrobic mi sprawe w sadzie poniewaz:
1. sprzedajac taka ilosc butow (konkretnie sprzedalem ich 16) powiniwnem miec konto biznes na tym portalu aukcyjnym a mialem normalne,
2. nie mialem prawa sprzedawac tych butow na terenie niemiec poniewaz jakas firma ma wylacznosc na sprzedaz tego obuwia w niemczech
W dokumentach ktore otrzymalem z kancelari prawnej ktora mnie pozywa jest informacja ze mam zaplacic 10000 Euro odszkodowania.
Musze dodac ze od 5 lat mieszkam w Angli i wlasnie z Angli sprzedawalem ten towar ale wystawialem go na niemieckim portalu (klienci wiedzieli ze sprzedawca oraz towar pochodzi z Angli).
Moje pytania to:
1. czy dogadywac sie z ta kancelaria zeby sprawa nie trafila do sadu - moja sytuacja finansowa obecnie jest bardzo slaba mam okolo 20000 funtow zadluzenia (karty kredytowe, pozyczka w banku) a w zeszlym roku zarobilem tylko 7000 funtow.
2. jesli sprawa trafi do sadu to czy musze stawic sie w niemieckim sadzie czy wyrok moze zapasc zaocznie,
3. jesli sad wyda wyrok to czy grozi mi np. deportacja z Angli do niemiec zeby odbyc ewentualna kare wiezienia jesli taka kara by zapadla, lub czy na przyklad jesli otrzymam kare pieniezna to czy moze przyjsc do mnie Angielski komornik - ogolnie chodzi mi o to czy ewentualny wyrok bedzie dla mnie grozny tylko na terenie niemiec czy w calej EU.
Kompletnie nie mam pojecia co robic i w jaki sposob sie bronic. A najgorsze ze nie wiem co tak naprawde mi grozi.
Z gory dziekuje za okazana pomoc i wyjasnienia.
Pozdrawiam.