deportacja z uk-pomocy

• Autor wątku Autor wątku mama711
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mama711

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Bardzo prosze o pomoc kogoś kto wie jak mądrze napisac napisac prośbe o odstąpienie od deportacji z uk do polski.Syn otrzymał wyrok pow.1roku,co wiąże się z możliwoscią deportacji.Nie chce się tu rozpisywać o tym,jak sądy traktują Polaków i jak adwokat olał sprawę...ale deport rozwaliłby życie nam wszystkim.Nie mamy do czego wracac,syn tutaj jest od 16tego roku zycia(6 lat),w Polsce nie ma nikogo prócz Babci,zadnych już przyjaciół i prawdę mówiąc nawet na urlop z nami nie jezdził od jakiegoś czasu.Dla niego dom jest tutaj i rodzina i przyjaciele...nie wyobrażam sobie jak mielibysmy dalej zyć osobno.Proszę o jakąś podpowiedż,bo zaczynam wariować.

Jeśli macie dobre powodu na to, że syn się uczy w UK czy też pracuje i tylko tam skupia się teraz jego życie to możliwe że odstąpią od deportacji.
Zalezy jak długi miał wyrok i za co, jesli bez szkodliwośći dla społeczeństwa to szansa większa.
Ja bym radziła wynająć adwokata jeśli to dla Was takie ważne, tylko że adwokat kosztuje i odwołanie od deportacji również.

Dziękuję serdecznie za zainteresowanie i odpowiedż.Niestety kontaktowałam sie już z kilkoma adwokatami i opłaty wahają się od1400 do 2500funtów za apelację.Narazie trzeba dobrze napisać prośbę o pozostawienie syna w uk,od tego zależy czy dostanie nakaz deportacji czy nie,a potem dopiero ew.apelacja.Przeglądałam wiele postów osób,które były w tej samej sytuacji i liczyłam na to,ze moze ktoś komu się udało podpowie co trzeba napisać.Spadło to na mnie jak grom z jasnego nieba i szukam czegokolwiek co mogłoby nam pomóc.

Wiyam Panią mam ten sam problem co Pani jesteśmy tu w Anglii całą rodziną i syna terz chcą deportowac do Polski gdzie defakto ma tylko Babcię i tu ma rodzine dom swoe dziecko ja nic nie mogę się dowiedzieć ani w więzieniu ani w sądzie może razem coś się dowiemy za kazdą informacje będę wdzięczna z poważaniem Kamila

ja rowniez szukam odpowiedzi na te pytanie.jak napisac o odstapienie o deport.piszcie prosze

witam
jestem w tej samej sytuacji.Moj syn bral udzial w bójce,dostał wyrok 24 mce,(to było 2 mce temu)mógł wyjsc w pazdzierniku na tzw ''bransoletke'Niestety wczoraj trzymał papiery do wypełnienia o deportacje. Chlopak ma 18 lat,dobrze sie uczył w collegu,wpadł z cholerne towarzystwo.Mieszkamy 5 lat u Angli,tu mamy dom ,rodzine,rodzenstwo.
Teraz mysle co robić?????Boze jak ratowac syna????
Od czego zacząć???

Jakie wogóle są szanse ze wzięty adwokat da rade wybronić???
Błagam o rady

napewno nie wolno zgodzic sie na deportacje.Musi Pani przekzac mu do wiezienia wszystkie swiadectwa szkoly ,udokumentowac ile lat w Anglii przebywa,zdobyc referencje ze szkol z pracy z kad sie da.musi udowodnic,ze uczestniczyl w zyciu publicznym.bedzie musial opisac ,ze ma cala rodzine w Angli ,ze nie ma nic i nikogo w Polsce.Napewno dostal papiery do wypelnienia,ktore wraz z jego prosba i wszystkimi swiadectwami itp,musi wyslac w okreslonym terminie(CHYBA JEST NA TO 2 TYG).Pozniej musi czekac na odpowiedz z Home office,my czekamy juz 2 miesiace,gdzie data deportu juz sie zbliza.Z tego co mi wiadomo nie warto brac teraz adwokata ,bardziej przy skladaniu apelacji.

szulek2 dziekuje za rade

szulek2 napisał:
napewno nie wolno zgodzic sie na deportacje.Musi Pani przekzac mu do wiezienia wszystkie swiadectwa szkoly ,udokumentowac ile lat w Anglii przebywa,zdobyc referencje ze szkol z pracy z kad sie da.musi udowodnic,ze uczestniczyl w zyciu publicznym.bedzie musial opisac ,ze ma cala rodzine w Angli ,ze nie ma nic i nikogo w Polsce.Napewno dostal papiery do wypelnienia,ktore wraz z jego prosba i wszystkimi swiadectwami itp,musi wyslac w okreslonym terminie(CHYBA JEST NA TO 2 TYG).Pozniej musi czekac na odpowiedz z Home office,my czekamy juz 2 miesiace,gdzie data deportu juz sie zbliza.Z tego co mi wiadomo nie warto brac teraz adwokata ,bardziej przy skladaniu apelacji.
Na szczescie nie biora pod uwage takich rzeczy :cool: narozrabial niech teraz odpowie za swoje czyny i nie wierze,ze to tylko towarzystwo winne temu,ze chlopwak kogos pobil bzdura totalna:mad:

dorian04 a skąd taka pewność że nie biorą pod uwage tego wzystkiego o czym pisze szulek2 ?
Syn pobił niewinnego człowieka,bardzo nad tym ubolewam bo starałam się wychować Go na porządnego człowieka.Przekazywałam najwieksze wartosci w życiu.
Nie bronie Go w ten sposób...że młody,głupi i podatny na towarzystwo,popełnił bardzo zły czyn poniósł za który miał ponieść karę,myśle że adekwatną (chodzi o wyrok) Choć od tamtych wydarzen minęło 1,5 roku nadal nie umiem sie pogodzić z mysla co zrobił mój syn!!!Ciężko mi zrozumiec i wybaczyć.
Ale czy ja jako matka mam skreslic Go z mojego życia???
Zostawić samego sobie,nie pomóc??? Tak nie potrafiłabym postąpić.
dorian04Twoje wypowiedzi(nie tylko odnoszące sie do mnie) wskazują na to ze każdego kto dopuscił sie przestepstwa to najlepiej na krzesło skazać tudzież na banicję.

Jesli chodzi o pobicia to tak jestem za tym aby byla najgorsza kara,sama mam 3 synow,jeden ma 15 lat i zostal za nic tzn za to,ze jest polakiem dotkliwie pobity,byl szpital,policja i do tej pory latamy po lekarzach bo ma problemy i takich gnojkow bym nie zalowala wcale a wcale
pozatym tutaj tez trafilam bo moj maz mial jakies tam problemy ale nikogo nie tknal,byl na meczu,bylo glosne kibicowanie,lekkie przepychanki i jedynie 8 m-cy w zawieszeniu a ,ze byl mlody i glupi i niedowiedzial sie jak ma wygladac zawieszenie wyroku to sobie wyjechal,odwiesili mu dodali jeszcze 2 i 10 mial do odsiedzenia ,na szczescie kamery sprawdzili i nikogo nawet palcem nie tyknal wiec i kary udalo sie uniknac
wrecz nienawidze jak takie cwaniaczki rzucaja sie z lapami na innych,i dobrze niech deportuja wszystkich takich bo tylko wstyd reszcie polakow przynosza

Witam
Sprawe o deportacje mojego syna bedzie prowadzil wynajety adwokat,ktory kiedys byl sedzia emigracyjnym.Szanse na odstapienie od deportacji sa bardzo duze.Wierze ze uda się i syn zostanie tutaj.
Dokumenty o deportacje sn dostal w wiezieniu,ktore mial wypelnic w ciagu 2 tyg i oddac.
Adwokat radzil zeby nie odsyłać tych papierow do homo office bo to jest jak przybicie gwozdzia do wlasnej trumny! Wystapil z listem do homo office w ktorym uzasadni ze cale zycie chlopaka jest tutaj,najwazniejszym motywem jest cala rodzina w UK,a duzo mniejszym fakt ze jest studentem na 2 roku colegu.
Mam nadzieje ze te informacje beda komuś przydatne.
dorian04 bardzo mi przykro ze cos tak okrutnego spotkalo Twojego syna.

Wciąż czekamy na decyzje homo office,niewiadomo jak dlugo jeszcze.

my dostalismy odpowiedz z home office 2 tygodnie przed data deportu.Moglismy skladac apelacje,ale nasza wygrana byla znikoma(w pierwszej apelacji wykorzystalismy wszystkie mozliwosci,szkola,8 lat pracy,rodzinaitp).Adwokat prywatny kosztuje od 25000 do 35000(nie ma juz adwokatow od panstwa) nie warto bylo ryzykowac tyle pieniedzy i
przeciagac sprawe.Czekalismy na deport do Polski okolo miesiaca teraz jest wolnym czlowiekiem a wrocic podobno bedzie mogl jak skonczy mu sie caly wyrok.

Dzien dobry,

Z tymi zerami to chyba przesada. Ja zajmuje sie takimi sprawami zawodowo i czesc kolegow po fachu rowniez i smialo moge powiedziec, ze od tej kwoty nalezy odjac zero i podzielic na pol.
Jesli chodzi o ponowny wjazd do kraju, nie zalezy on od wyroku, tylko od tego, czy nakaz deportacyjny jest usuniety.

Pozdrawiam,

*moderacja *

Ostatnią edycję dokonał moderator:
sylwiawaw prawik ktorego wynajęłam wycenił się na ok 1000 funtów.To nie są jakieś niebotyczne kwoty.Bo te o których pisze szulek2 to szok!
Proszę mi powiedzieć opierając się na pani dotychczasowym doświadczenu zawodowym,czy sprawę o deport wogóle można wygrać w sądzie?

A co jesli komus odmowiono wjazdu po ekstradycji ,bo uznano Go za niebezpiecznego ,chociaz w UK nie mial wyroku a w Polsce siedzial ,za pobicie ,ktore strona polska przetlumaczyla jako badly hurt chociaz takowe nie bylo...Nic nie zmienil fakt mieszkania i pracowania w UK przez 8 lat ani fakt posiadania rodziny i mieszkania socjalnego tuataj...Czy to normalne czy wymysl urzednika?

sorki,faktycznie przedobrzyłam z tymi zerami .2500-3500 tak mi wyceniono apelacje.Moj partner siedzial od grudnia do lipca i nie słyszał o nikim komu udałoby sie uniknac deportacji,ale trzeba probowac(ja nie jestem jego zona ,wiec ...moze to przewazylo?).powodzenia

Najczesciej tak, niemniej jednak UKBA nie odpuszcza latwo i nawet przy wyrokach ponizej roku staraja sie o ponowne rozpatrzenie sprawy.
Koszty wzrastaja, jesli trzeba pojsc do wyzszej instancji, tzw. upper tribunal o ok. 60%.
Pomimo kosztow, warto sprobowac uzyskac pomoc w UK, gdyz usuniecie nakazu deportacyjnego, gdy nie bylo apelacji jest trudne bo UKBA ma wieksza swobode w podjeciu decyzji a koszty sa zblizone do kosztow apelacji, czesto nawet wieksze.
W przypadku odmowy usuniecia nakazu jedynym ratunkiem jest apelacja, najlepiej wiec sie upewnic, ze niezalezny sedzia mial wglad w sprawe wczesniej.

takich decyzji nalezy sie spodziewac po odbyciu w zasadzie kazdego wyroku
od decyzji odmowy wjazdu przysluguje odwolanie do trybunalu
odmowa nastepuje na takim samym gruncie jak deportacja -'threat to public policy'
czasem latwiej taka sprawe wygrac niz deportacyjna bo decyzje wystawiane w porcie maja bledy w prawie, np. brak dodatkowych koniecznych uzasadnien.

Powrót