Desperado - pomysł z nożownikiem

• Autor wątku Autor wątku punishercobra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

punishercobra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Jestem jednym z rysowników komiksów, którzy umieszczają swoje prace na stronie www.
Mój problem polega na tym, że nie jestem pewien czy łamie prawo tworząc postać (w pewnym sensie) podobną do istniejącej z filmu.
A więc tak. Jakiś czas temu obejrzałem film pt. "Desperado" z Antonio Banderasem. Jest tam postać, która nazywa się "Navajas" (Danny Trejo). Posiada on pas z nożami do rzucania, który ukrywa pod swoją czarną kamizelką. Jest w tym filmie krótka scena w której to widzimy jak Navajas stara się zasztyletować Desperado swoimi cudnymi nożami. Niestety inni goście uzbrojeni w karabiny przerywają mu jego powinność...
Co to ma wspólnego z moim komiksem ? No cóż nie mogłem się powstrzymać i musiałem "wymyślić" swojego własnego nożownika. Różni się od Navajasa pod każdym względem... z wyjątkiem... no właśnie. Moja postać posiada również pas z nożami (innymi oczywiście, ale jednak) ukrytymi pod kamizelką (również inną- w paski czarno żółte, jak znak ostrzegawczy).
Na pierwszy rzut oka są to postacie całkowicie inne (absolutne zero podobieństwa). Problem pojawia się dopiero (i to dopiero na którejś tam stronie) kiedy moja postać rozpina swoją kamizelkę. Wiadomo już że pod nią znajduje się wspomniany wcześniej pas z nożami. Mógłbym się wysilić i umieścić te noże w innym miejscu, ale... Wtedy na pewno nikt by się nie czepiał. W sumie to nikt się mnie nie czepia, ale nie jestem pewien, na ile zapożyczeń mogę sobie pozwolić, żeby mieć później spokój - żeby jak to opublikuję, twórca tego Navajasa się do mnie nie upominał, że ukradłem jego pomysł. Właśnie nie wiem czy ukradłem, czy nie.
Cała reszta jest inna: fabuła, postacie, ogólnie klimat itp. Ale ten pas z nożami pod kamizelką... to jedyny mankament. Aha no i oczywiście też by była scena w której to używa moja postać tych noży, żeby zasztyletować pewne osoby...
Jak to jest, pytam was. Znam się nieco na prawie, ale taki detal jak pas z nożami...Please help ;)

Witam, w ogólności można powiedzieć, że inspiracja jest wtedy, gdy ilość elementów pochodzących z utworu pierwotnego jest nieznacząca w stosunku do oryginalnego wkładu twórczego autora nowego utworu. Taki pas to drobny ułamek postaci - równie dobrze można powiedzieć, że cała postać Navajas jest bardzo charakterystyczna (i jak dopracowana!) - twarz, fryzura, kamizelka, etc. Oczywiście, jest to dość charakterystyczny element, ale to tylko sposób noszenia uzbrojenia. Równie dobrze, można by się było zastanawiać nad sposobem noszenia pasa z coltem przez rewolwerowców na westernach...

Jeśli więc nie skopiował Pan wyglądu tego pasa z nożami (w sensie formy), to idei takiego trzymania noży przez pańskiego nożownika nikt przecież Panu nie zabroni... ;)

Powrót