DG - Ryczałt - VAT

• Autor wątku Autor wątku Black08
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Black08

Użytkownik
Odpowiedzi
79
Witam
Prowadzę sprzedaż przez internet odzieży, i rozliczałem sie na zasadzie ryczałtu 3% od przychodu.

Jednak po przekroczeniu przychodu 200 000zł
musiałem zacząć płacić również Vat od przychodów.

Co niestety nie jest małą kwotą. I w związku z tym mam pytanie co mogę kupować na firmę bym mógł później odliczać sobie Vat?

Dodam że firmę mam zarejestrowaną na dom w którym mieszkam.

- Jakieś zakupu spożywcze typu kawa, herbata, słodycze woda gazowana typu pepsi itp
- środki czystości papier toaletowy, worki na śmieci itp
- sprzęt komputerowy, aparat
- wzięcie samochodu przez leasing a następnie odliczanie vatu od paliwa, napraw, i ogólnie amortyzacji samochodu?
- opał typu węgiel
- ocieplenie budynku, wymiana okien
- zakup nowego pieca centralnego

Może ktoś mógłby podać mi jeszcze jakieś inne przykłady, i napisać czy te podane przeze mnie są dobre?

Z góry dziękuję za pomoc

Black08 napisał:
... musiałem zacząć płacić również Vat od przychodów. ...
Jesteś w błędzie, to nie jest podatek od przychodów.
Black08 napisał:
... co mogę kupować na firmę bym mógł później odliczać sobie Vat? ...
W koszty możesz zaliczać wydatki związane z działalnością gospodarczą, tylko w przypadku takich wydatków masz prawo do odliczeń podatku VAT.

LeszsekS napisał:
Jesteś w błędzie, to nie jest podatek od przychodów.
W koszty możesz zaliczać wydatki związane z działalnością gospodarczą, tylko w przypadku takich wydatków masz prawo do odliczeń podatku VAT.

Dzięki za wyjaśnienie.

Czyli jeśli Vat mogę odliczać od wydatków związanych z DG to według mnie to co wymieniłem w poprzedniej wiadomosci można zakupić na firmę.
Chociażby wymiana okien czy malowanie pomieszczeń magazynowych lub zakup węgla jest związane z prowadzeniem działalności

***mod***
W przypadku sprzedaży przez internet

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Black08 napisał:
... można zakupić na firmę. ...
Zakupić możesz lecz nie wszystko i nie w pełnej ilości da się zaksięgować jako koszty działalności gospodarczej. Wiele na ten temat było pisane na FP, poszukaj, poczytaj.

LeszsekS napisał:
Zakupić możesz lecz nie wszystko i nie w pełnej ilości da się zaksięgować jako koszty działalności gospodarczej. Wiele na ten temat było pisane na FP, poszukaj, poczytaj.

Mógłbyś mi napisac, jeśli masz informacje na ten temat.

Co np w przypadku zakupu samochodu osobowego na firmę, powiedzmy w leasing lub kupionego za gotówkę.

Mogę odliczyć 23% vatu

Ale co się stanie w przypadku sprzedaży tego samochodu przeze mnie po jakimś czasie? W celu zakupienia innego samochodu. Będę musiał zwrócić Vat którego dostanę zwrot?

Powrót