Alexxia
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 69
Witam, prowadzę dg w zakresie ogrodnictwa w Polsce. Wykonujemy ogród w Niemczech, na umowę o dzieło - po polsku, gdyż inwestor jest Polakiem.
Proszę mi powiedzieć (bo czytam przepisy, niestety nie do końca ze zrozumieniem), czy
1. Powinnienem zglosic fakt zawarcia umowy do zollamt, niemieckiego urzędu skarbowego?? Bo z tego, co czytam należało by to uczynić przed rozpoczęciem prac(!) A umowa winna być sporządzona w j.niemieckim...
Jednak nie jestem pewna, czy dotyczy to również firm ogrodniczych??
Zatrudniamy na umowę o dzieło w Polsce 2 pracowników..
Przerażające są ewentualne kontrole i nałożone kary (do 30'000€!).. Działamy w Polsce legalnie, płacimy podatki, dlatego tym b. Boję się, aby nie przeoczyć czegoś..bo niewiedza nie usprawiedliwia..
Z.góry serdecznie dziękuję za udzieloną pomoc!
Proszę mi powiedzieć (bo czytam przepisy, niestety nie do końca ze zrozumieniem), czy
1. Powinnienem zglosic fakt zawarcia umowy do zollamt, niemieckiego urzędu skarbowego?? Bo z tego, co czytam należało by to uczynić przed rozpoczęciem prac(!) A umowa winna być sporządzona w j.niemieckim...
Jednak nie jestem pewna, czy dotyczy to również firm ogrodniczych??
Zatrudniamy na umowę o dzieło w Polsce 2 pracowników..
Przerażające są ewentualne kontrole i nałożone kary (do 30'000€!).. Działamy w Polsce legalnie, płacimy podatki, dlatego tym b. Boję się, aby nie przeoczyć czegoś..bo niewiedza nie usprawiedliwia..
Z.góry serdecznie dziękuję za udzieloną pomoc!