Zgodnie z wyrokiem WSA w Gorzowie Wlkp II SA /Go 77/11 ,147/11 ,9/11 z dnia 13.04.2011,oraz odpowiedzi,jaką uzyskałem z Ministerstwa Pracy i Polityki Socjalnej , "O ile oczywistym wydaje się stwierdzenie, iż diety z tytułu zagranicznych podróży służbowych pracownika, nie będąc wynagrodzeniem za pracę, są należnościami związanymi ze stosunkiem pracy, to Sąd - w składzie rozpoznającym niniejszą skargę - nie podziela poglądu, iż stanowią one dochód w rozumieniu ustawy o świadczeniach rodzinnych, będąc świadczeniami o jakich mowa w tiret 10 lit. c pkt 1 art. 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych ' .
"Z tych też względów oraz mając na uwadze widoczną prima facie zbieżność unormowań uznać należy, iż odpowiednikiem należności ze stosunku pracy o jakich mowa w art. 3 pkt 1 lit. c tiret 10 ustawy o świadczeniach rodzinnych są przychody ze stosunku pracy wskazane w przepisie art. 21 ust. 1 pkt 20 u.p.o.f, zgodnie z którym wolna od podatku dochodowego jest część przychodów osób, o których mowa w art. 3 ust. 1, przebywających czasowo za granicą ".
Zatem,ośrodki pomocy społecznej nie mają podstaw prawnych zaliczania do dochodu rodziny przy ustalaniu prawa do świadczeń rodzinnych diet ,wypłacanych jako należność związanych ze stosunkiem pracy zgodnie z art 77/5 Kp.
Proszę wszystkich forumowiczów z podobnym problemem powoływać się na powyższe uzasadnienia wyroków WSA,jak uczyniłem to ja.
W ustawie o świadczeniach rodzinnych w art 3 pkt 1 lit c tiret 10 jest mowa o należnościach związanych ze stosunkiem pracy,który to art ośrodki pomocy społecznej interpretują na swoją korzyść i w dalszym ciągu traktują diety kierowcy jako dochód rodziny.
W przypadkach odmowy przyznania świadczeń rodzinnych na członków naszych rodzin należy odwoływać się od negatywnych decyzji do SKO,a nawet do SA ,jak to uczynili podobni nam,czego skutkiem są pozytywne wyroki WSA Gorzów Wlkp.