Disability Living Allowance na czas określony

• Autor wątku Autor wątku alicjacia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alicjacia

Jestem osobą przewlekle chorą bez szans na wyleczenie tej choroby.
W marcu 2009r. wystąpiłam o przyznanie mi DLA. Lekarz orzecznik odrzucił mój wniosek i sprawa została skierowana do Trybunału. :tuptup:
Po apelacji w Tribunal decyzją z dn. 30 września br. został mi przyznany Disability Living Allowance Mobility Component i Care Component ale na czas określony - do 31 grudnia br. Otrzymałam tylko Decyzję Trybunału.
Co w związku z tym powinnam zrobić i jakie powinnam podjąć dalsze działania: np. o jakie i gdzie benefity wystąpić i jak odnowić decyzję DLA na następne lata?:o

okolo 6 m-cy przed koncem otryzmasz list z DLA -przypomnienie ze zasilek sie konczy ale mozesz sie ubiegac ponownie i powinni zalaczyc swieza aplikacje. DLA nie jest przyznawane za choroby tylko za ilosc pomocy jaka potrzebujesz od drugiej osoby badz problemy z poruszaniem. nie wiem jakie masz dolegliwosci, ale nawet w przypadku chorob nieuleczalnych potrzeby czesto moga sie zmienic z czasem. Zawsze jest szansa ze kolejnym raze przyznaja tobe na reszte zycia. na to ma wplyw wiele roznych czynnikow. Jesli chodzi o dodtakowe zasilki to zalezy jaka jest twoja sytauacja rodzinna i finansowa (partner pracujacy?inni dorosli w gospodarstwie domowym/tacy z ktorymi masz wspolna kucnie), czy masz prawo do rezydencji w tym kraju i doklkadnie ktory poziom dla tobie przyznali. napisz te informacje to sprawdzimy o co mozesz sie jeszcze ubiegac, cobys nie tracila.

agaciq21: dziękuję za odpowiedź. DLA został mi przyznany w dwóch komponentach:
- mobility component- Higher Rate
- care component - Lowest Rate
Problem polega na tym, że mam decyzję Trybunału ale nie dostałam jeszcze pozostałych dokumentów z DLA dlatego martwi mnie to opóźnienie bo będę miała mało czasu na odwołanie. Jeśli chodzi o moją sytuację to jestem w związku partnerskim i mój partner ma dochód przekraczający 20 tyś GBP rocznie. Jestem w Anglii od 3-ch lat ale nigdy nie pracowałam ze względu na swój stan zdrowia. Teraz mam zamiar zarejestrować się jako self-employee w wolnym zawodzie - artysta malarz.

nie jestem pewna jakie pozostale dokumenty masz na mysli alicjacia. Zwykle ta sprawa wyglada tak, ze tribunals service przekaze decyzje do dwp i stad nalicza pieniadze - zalegle i obecne. jesli jest was tylko dwojka to was dochod nie kwalifikuje sie na pomoc z czynczem itd. Piszesz, ze nigdy nie pracowalas a bylas zarejestrowana na zasilkach? raczej nie z powodow finansowych ale ze wzgledu na skladki warto byloby to zrobic. dla osob nie zdrolnych do pracy ze wzgledu na zdrowie jest tzw ESA. Tylko, ze jak rozpoczniesz wlasna dzialalnosc to sie nie bedizesz kwalifikowala.

agaciq21: serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Problem mój polega na tym, że co prawda dostałam decyzję z Tribunal S. ale do dzisiejszego dnia nic poza tym. Nie wiem co mi się nalezy? O jakie benefity mogę się starać. Do czego jestem tutaj uprawiona jako osoba niepełnosprawna? Czy dostanę jakiś dokument lub legitymację niezbędna np.do darmowego zakupu lekarstw ( a wykupuję ich miesiecznie ok 10 różnych leków).
Druga sprawa to kiedy mi przyślą dokumenty - formularze aby przedłużyć uprawnienia do DLA które mam przyznane od marca 2009 do końca 2010 roku. A co dalej? Jaki jest czas oczekiwania na rozliczenie przez DWP? Troche się niecierpliwie bo czasu zostało niewiele a formalności sporo.
pozdrawiam :)

DLA nie daje tobie prawa do darmowych lekarstw z tego co pamietam.Idz do cab jak masz mozliwosc - oni tobie sprawdza dokladnie jaka pomoc sie tobie nalezy. jesli twoje dla konczy sie w tym roku to wkrotce powinnas otrzymac od nich list z ta informacja i nowa aplikacja, jak juz pisalam wczesniej. mozesz to rowniez zrobic sama - po forme mozez zadzwonic. jest tez fajny system online tzw eservice Ztym ze online jak zaczniesz musisz podkreslic zeby to traktowali jako renewal. z higher mobility mozesz sie ubiegac o tzw blue badge do samochodu - to poszerzy twoje mozliwosci parkowania. Powinnas rowniez otrzymac znizka na podatek drogowy (wybacz lae nie pamietam ilee)

Dziękuję agaciq21 za to, że jesteś na tym forum i za to, że poświęcasz swój wolny czas by pomagać innm w trudnych dla nich sytuacjach.
Pragnę przekazać Ci, że złożyłam następny wniosek o przyznanie mi DLA i dostałam odpowiedż - b.dobrą dla mnie, że przedłużono mi go o następne 2 lata. Z uwagi na to, że dostałam najwyższe świadczenie dano mi do wyboru nowy samochód , mogę kożystać z niego przez 3 lata (po tym okresie mogę dostać następny) dodam jeszcze, że mój koszt utrzymania tego samochodu zaczyna się i kończy tylko na finansowaniu paliwa, które wyjeżdżę a cała reszta już nie dotyczy mojego portfela. Powiem tak JESTEM SZCZĘŚLIWA, ŻE JESTEM W UK TAK JAK TO PAŃSTWO O MNIE DBA (LECZY MNIE I SŁUŻY POMOCĄ) TO WCZEŚNIEJ BĘDĄC W POLSCE MOGŁAM JEDYNIE POMARZYĆ.
Dziękuję za wszystko :D

Super, ciesze sie bardzo. Oprocz tego bedziesz zwolniona z podatku drogowego i mozesz zlozyc aplikacje o blue badge co ulatwi sprawe parkowania Pozdrowionka i tak trzymaj

Witam, wiem że juz stary post i w sumie zamknięty ale ja choruje równiez na rzs od 6 lat, a mam 28. I własnie dostałam odmowe z DLA czyli teraz PIP. Ja pracuje, bo nie stac mnie na nie pracowanie. Mam duże trudnośc z chodzeniem, ale biore leki w postaci zastrzyków i to pozwala że sama sie ubiore,sama ugotuje prosty posilek i wlasnie na tej podstawie nie dostałam PIP bo dla nich jestem ZDROWA. Prosze o rady osoby, ktore choruja na RZS i staraja sie o PIP. Czy macie jakies zaswiadczenie od specjalisty ze wasz stan zdrowia jest nieuleczalny, albo ze potrzebujecie wsparcia. Co moge jeszcze zrobic, jak ich przekonac ze mimo tego ze mam reke i noge to potrzebuje wsparcia...
Patrycja

Powrót