DJ a prawo ( legalnosc mp3 )

• Autor wątku Autor wątku dragoneak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dragoneak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Na wstepie witam na forum.
Przeszukalem dokladnie forum lecz nie znalazlem jednoznacznych odpowiedzi na nartujace mnie pytania. Na forach muzycznych kraza rozne glupoto, od tego czlowiek az glupieje, stad przenosze zapytanie tutaj.
Czy granie z mp3 jest legalne i w jaki sposob.
Posiadam kolekcje utworow zakupionych na beatport. Mam dowody, iz za nie zaplacilem, pelne tagi itd. Chce ich uzyc na imprezie. Tu pojawia sie pytanie. Czy moge dane utwory nagrac jako CD-Audio ? Niektorzy twierdza, iz jest to niezgodne z prawem, gdyz ma miejsce zmiana formatu. Innie twierdza, iz to zalezy od strony z ktorej kupilem mp3. I podobno mp3 zakupione na beatporcie mozna nagrywac. Nie wiem juz kogo sluchac a kogo nie.
I kolejne pytanie. Czesto slyszy sie, ze sprawa grania z mp3 konczy sie na policji, mimo, ze byly grane z dysku twardego. Dopiero po przedstawieniu rachunkow wszystko sie wyjasnialo. Lecz do tego czasu pojawia sie policja w mieszkaniu z nakazem. Ja osobiscie mam legalny system z legalnym oprogramowaniem. Na dysku mam legalne mp3, w gry nie gram a filmow nie przetrzymuje. To samo sie tyczy plyt CD. Wszystko legalne. Lecz w przypadku moich wspolokatorow nie jest juz tak fajnie. Zarowno w miejscu mego zamieszkania jak i zameldowania jest kilka komputerow, ktore maja wiele, wiele rzeczy nielegalnych. Czy w razie takiego przeszukania im cos grozi ?

...

Musisz płacić twórcom tantiemy tzn. zawrzeć umowę licencyjną z ZAiKSem - szczegóły na ich stronie www.

Jeżeli grasz podczas imprez szkolnych i akademickich nie osiągając przy tym korzyści majątkowych, wtedy możesz odtwarzać utwory nieodpłatnie.

Koledzy ryzykują...czym ? o tym w wątkach poniżej.

A co w przypadku gdy gram goscinnie w jakims klubie.
Czy to nie wlasciciel klubu jest odpowiedzialny za oplacenie tantiemow ?

ZAIKS jest zainteresowany tym, aby w przypadku imprezy, gdzie publicznie odtwarzana jest muzyka, była uiszczona opłata (zdaje się, że wymagana jest lista granych utworów).
To czy opłatę tą wniesiesz Ty czy właściciel klubu, to sprawa drugorzędna.
Samymi plikami z muzyką wedle polskiego prawa możesz dysponować w ramach użytku dozwolonego - tak więc możesz zmieniać ich format, nagrać na płytę. użyczać znajomym, puszczać na prywatnych imprezach, itp.

nie znam się na prawie autorskim, ale przecież jeśli grasz rzeczy z beatportu to Cie ZAIKS chyba może pocałować głęboko...no bo przecież żaden z twórców typu Richie Hawtin nie podpisuje z ZAIKSem żadnej umowy, z tego co wiem tajniacy Stoartu i ZAIKSU jeżdżą głównie po zajazdach i ścigają biednych właścicieli za to, ze radio Zet sobie przy barze gra.

A weź pod uwagę ze winyl niczym się w tej sytuacji nie rożni od legalnej mp3, bo chodzi o publiczne rozpowszechnianie utworów. A zabronienie czegoś takiego byłoby idiotyczne i sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem, każdego DJa musieli by ścigać, bo didzejowanie właśnie tym się różni od live p.a. ze puszczasz płyty przeważnie zawierające cudza twórczość.

Wniosek z tego taki, ze Prawo autorskie w obecnej formie nie nadąża za potrzebami czasu i nie zauważają tego tylko osoby, których edukacja kulturalna kończy się na Polsacie i RMF.

No wlasnie ostatnio coraz czesciej slyszy sie o kontroli w klubach.
A mi nie chodzilo o to czy te mp3 sa legalne ale glownie o to, czy nagrywanie ich na CD-Audio, co jest zwiazane ze zmiana formatu, jest legalne. Bo patrzac na rozne fora muzyczne ta sprawa nie byla tak prosta.

Powrót