Dla kandydatów na studia

• Autor wątku Autor wątku Korab
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Korab

Korab

Ekspert w spoczynku
Odpowiedzi
580
Wyrok
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gdańsku
z dnia 22 listopada 2007 r.
(sygn. akt III SA/Gd 408/07)

Dz.U.97.78.483: art. 70 ust. 5
Dz.U.00.98.1071: art. 107 § 3
Dz.U.05.164.1365: art. 169 ust. 7 i 8, art. 207 ust. 1

- uchyla zaskarżoną decyzję Rektora Uniwersytetu Gdańskiego i poprzedzającą ją decyzję Komisji Rekrutacyjnej Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Gdańskiego

TEZY:

Pogląd, że decyzja organu uczelni w kontekście wyrażonej w art. 70 ust. 5 Konstytucji RP zasady autonomii szkół wyższych, nie musi spełniać tak surowych kryteriów, jak decyzja organów administracji publicznej, nie oznacza, że może być ona wydana z obrazą przepisów prawa, w tym przypadku przepisów kodeksu postępowania administracyjnego.
Przepis art. 107 § 1 kodeksu postępowania administracyjnego jednoznacznie stanowi, że decyzja powinna zawierać między innymi uzasadnienie faktyczne i prawne. Precyzyjnie co powinno zawierać uzasadnienie decyzji określa art. 107 § 3 k.p.a. Z treści decyzji musi wynikać dlaczego została wydana. Umożliwia to zarówno kontrolę jej legalności przez organ drugiej instancji, a także Wojewódzki Sąd Administracyjny ale, co nie mniej istotne, pozwala na ochronę interesu prawnego strony, poprzez stawianie zarzutów pod adresem decyzji i podjęcie próby wykazania jej nielegalności.

Witam,
spotkałam się z podobny przypadkiem, bodajże w lipcu 2004 roku WSA w Warszawie rozstrzygając jak się domyślam (nie znając całości pozwu) podobną sprawę, wydał wręcz przeciwną decyzję, twierdząc właśnie, że tego typu decyzje nie muszą tak rygorystycznie przestrzegać zasad dotyczących uzasadnienia.
W sprawie o której piszę, podnoszona była jeszcze kwestia diametralnie różnych poziomów trudności dwóch przedmiotów maturalnych, z których jeden (wybrany) był brany pod uwagę w procesie rekrutacji - taki stan dyskrymniował kandydatów, którzy wybrali przedmiot, który na maturze okazał się trudniejszy.
Mimo tego pozew został oddalony. Zastanawia mnie fakt, dlaczego orzecznictwo w tej kwestii jest tak różne, czyżby zależało to od województwa? :o
I dziwi mnie jeszcze to, że jedynie na podstawie wady decyzji sąd tąże decyzję uchylił, skoro nie było, tak jak w opisanej przeze mnie sprawie, innych przesłanek...
Będę wdzięczna za komentarz, czy takie różnice w orzecznictwie mają prawo występować?
Pozdrawiam,
Analogia

Niestety występują. Ale orzeczenia mówiące o tym, że organy uczelni nie muszą specjalnie uzasadniać swoich decyzji, jest po prostu chybione. Odpowiednie stosowanie Kodeksu wcale nie oznacza, że można go stosować "z mniejszym rygoryzmem" - wadliwe uzasadnienie jest bowiem taką wadą postępowania, która może mieć wpływ na wynik sprawy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót