Dla kogo wezwanie do zapłaty

• Autor wątku Autor wątku tools4u
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tools4u

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc w mojej sprawie.

Prowadzę jednoosobową firmę handlową, od maja prowadziłem również stałą współpracę (sprzedawca-klient) z jednym klientem, (na potrzeby tej sprawy Pan Tomasz), który w październiku zamknął swoją firmę jednocześnie otworzył działalność na żonę i stał się jej pełnomocnikiem (taka informacja widnieje w ceidg). Pan Tomasz zmienił adres email (na nową firmę) i współpracę kontynuowaliśmy dalej.
W październiku pan Tomasz złożył u mnie duże zamówienie jednocześnie zakupując towar który miałem na stanie. W związku z przedłużającym się czasem dostawy uzgodniliśmy telefonicznie że udzielę panu Tomaszowi pożyczki na zakup towarów handlowych u innego dostawcy, nie spisaliśmy umowy (dobra współpraca od maja), transakcja przekazu pieniędzy została potwierdzona poprzez e-mail, a mianowicie, otrzymałem fakturę od innego dostawcy i na podstawie tej faktury przelałem środki na konto pana Tomasza. Uzgodniliśmy kwotę wynagrodzenia za tą pożyczkę (5%) oraz 14 dniowy termin spłaty kwoty pożyczki wraz z moim wynagrodzeniem. Kiedy zbliżał się termin spłaty pan Tomasz zadzwonił i prosił o wydłużenie terminu gdyż ma problemy ze sprzedażą towaru i nie ma środków na spłatę zobowiązania, przystałem na to wydłużając termin o kolejne 14 dni bez dodatkowego wynagrodzenia, kolejny termin minął, Pan Tomasz zadzwonił proponując mi spłatę ratalną, odmówiłem prosząc o spłatę w jak najszybszym terminie gdyż na magazynie czeka już towar który u mnie zamówił. Kontakt się urwał, pan Tomasz nie odbiera telefonu, nie odpisuje, Ja mam zamrożone środki w towarze oraz należność której nie potrafię odzyskać.

Pytanie:
Chcę napisać „wezwanie do zapłaty” tylko nie wiem do kogo, do firmy z którą współpracowałem, dla której został zakupiony towar z mojej pożyczki, której pełnomocnikiem jest pan Tomasz ?, czy do pana Tomasza jako do osoby prywatnej gdyż środki zostały przelane na konto pana Tomasza.

Jak napisać takie wezwanie nie posiadając umowy spisanej na papierze, czy mam szanse na wyegzekwowanie należności ?

witam, niestety " przelew środków"

Bardzo mądrze. To jakimi dowodami dysponujesz, że to jest pożyczka?

nie mam żadnych twardych dowodów, tylko ustalenia telefoniczne, moja naiwność w tym przypadku sięgnęła szczytów i teraz mam poważny problem

Jeśli chcesz gdzieś wysłać wezwanie do zapłaty to do tego Pana, ale sam chyba wiesz, że efekt będzie żaden, a rozmowa telefoniczna w Twojej pamięci to nie dowód, więc nie bardzo masz z czym iść do sądu. Tu pewnie by pomógł jakiś skuteczny "windykator".

Rozumiem że zawaliłem sprawę, jednakże pieniędzy temu człowiekowi nie podarowałem, nie zrobiłem darowizny ani innej bezzwrotnej formy przekazania środków, tak jak on prowadzę działalność gospodarczą.
Wymiana mailowa oraz przelewy bankowe mogą być potraktowane jako "początek dowodu na piśmie" jednakże tylko to, ponieważ nie jestem w stanie udowodnić warunków na jakich została zawarta pożyczka pomyślałem o napisaniu pisma "wypowiedzenia umowy pożyczki" przez co nadaję termin zwrotu ( sześć tygodni dla pożyczek z nieokreślonym terminem zwrotu).
Liczę że to będzie jakimś punktem zaczepienia, chyba że mogę zrobić coś jeszcze ?

List listem, ale ja bym na pewno dzwonił do niego kilka razy dziennie i nagrywał, jak opowiada że odda. Do tej pory pisałeś, że w mailach jest tylko faktura. Jest w nich jednak coś więcej na temat tych pieniędzy?

Witam, w mailach są dwie faktury, gdyż pożyczka miała na celu zakup towaru od dwóch dostawców, obie faktury pan Tomasz przesłał do mnie z prośbą o przelew, po sfinalizowaniu transakcji wysłałem zestawienie obu transakcji z datami, uzgodnionym wynagrodzeniem oraz terminem spłaty prosząc o weryfikację i potwierdzenie, takie potwierdzenie otrzymałem w mailu zwrotnym. Dzwonienie nie skutkuje, już próbowałem. Czasem szkoda że nikt nie nagrywa rozmów telefonicznych...

Jeśli termin minął to wezwanie do zapłaty i do sądu o nakaz zapłaty. Skoro masz potwierdzenie mailem to dasz jako dowód i drugi potwierdzenie przelewu i na posiedzenie niejawne wystarczy. Może się nie odwoła to do komornika i wtedy się dowiesz czy już wszystko przepisał na innych i ma same długi.

witam, dziękuję za informacje, wysłałem pismo "wypowiedzenie umowy" a zatem nie wiem czy muszę czekać 6 tygodni czy mogę równolegle składać pozew do Sądu, i teraz kolejne pytanie:
do Sądu odpowiadającego mojej lokalizacji i mieć sprawę na miejscu czy lepiej do E-Sądu i liczyć na brak sprzeciwu lub później przeniesienie sprawy do Sądu właściwego dla pozwanego ?

Ja puściłbym do e-sądu z nadzieją że się przestraszy i zniechęci "koniecznymi" wycieczkami do Lublina. Bez sprzeciwu to masz tytuł wykonawczy.
Jak wniesie sprzeciw to niestety dowodów nie masz mocnych, co chyba wiesz...

dlaczego mogą nastąpić ""koniecznymi" wycieczkami do Lublina" ? czy sprzeciwu nie wnosi się również elektronicznie ?

tools4u napisał:
dlaczego mogą nastąpić ""koniecznymi" wycieczkami do Lublina" ? czy sprzeciwu nie wnosi się również elektronicznie ?
Wnosi się papierowo badź elektronicznie. Po czym e-sąd przekazuje do właściwego sądu rejonowego.
Mi chodzi o to, że w możliwej swej niewiedzy pozwany będzie sądzil, że sprawa będzie toczyła sie w Lublinie i będzie musiał tam jeździć. Więc a nuż stwierdzi że mu się bardziej opłaca zapłacić od razu niż dojezdżać do Lublina. Czaisz?

witam, sprawa ostatecznie przybrała inny obraz, złożyłem zawiadomienie do prokuratury gdyż według prawnika dowody na e-sąd byłby niewystarczające. Opcja art . 286 par.1 k.k. niedawno również padła, a mianowicie prokuratura zawiesiła postępowanie ponieważ nie jest w stanie ustalić gdzie znajduje się podejrzany i nie jest w stanie przedstawić mu zarzuty. Czy w powyższej sytuacji mogę jeszcze coś zrobić, człowiek rozpłynął się, ukrywa się lub po prostu nie odbiera korespondencji, a jeżeli policja odwiedzała jego miejsce zamieszkania to go nie zastała.

Cze ze swojej strony mogę wystąpić o wydanie listu gończego lub inne działania wymusząjące na organach ścigania dodatkowe działania ?

tools4u napisał:
Cze ze swojej strony mogę wystąpić o wydanie listu gończego lub inne działania wymusząjące na organach ścigania dodatkowe działania ?
I jeszcze dodaj, że poszukiwany żywy lub martwy :) Nie ty decydujesz o środkach wydanych przez prokuraturę w sprawie karnej

Powrót