Dlaczego kluby/dyskoteki mają przyzwolenie na oszustwa podatkowe ?

• Autor wątku Autor wątku krystiansen1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
K

krystiansen1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad pewnym fenomenem.
Polska posiada jedne z najwyższych podatków w cywilizowanym świecie.
Podatki bez- lub pośrednio płaci każdy.
Są jednak legalnie działające wyjątki które bezczelnie śmieją się państwu (pożal się Boże) 'prawa' w twarz... a mianowicie nocne kluby i dyskoteki.
Od dobrych 10 lat regularnie odwiedzam różne kluby - i nie sięgam pamięcią abym otrzymał paragon fiskalny płacąc wejście na bramce...
Na barze za to jest 'dobrze' czyli jakieś 50/50 (sic!) że dostaniesz paragon, ostatnio zauważyłem że drukarki drukują rachunki próbne... bez nipu, bez vatu, bez problemu !
Dobrze uczęszczany klub to weekendowo nawet kilka tysięcy odwiedzin.
Wejście 10,15 ale nawet i 30zł.
Bardzo łatwo wyliczyć że w grę wchodzą ogromne sumy.
Pieniądz z ręki do ręki.
Skąd ten fenomen ? Chyba dlatego że skarbówka pracuje do 15:30 - kto by się po nocach fatygował na kontrole, bo dzienne kontrole zapewne wychodzą dobrze...
Swoją drogą, ciekawe ile wejściówek sprzedanych za weekend wykaże jakiś większy klub których w każdym polskim mieście jest kilka...5, 10 ? A w galerii na stronie bawi się naraz kilkaset osób...
Inna sprawa praca na czarno, bez umowy, bez uprawnień (ochrona) .... luz, wolna Amerykanka !

Ktoś mądry wytłumaczy mi jak to jest i na czym ten fenomen polega ?
Bez vatu, bez dochodowego - bez kontroli, bez kar - codzienność w 99,9% klubów/dyskotek w Polsce...
Tutaj są te miliardy których tak bardzo potrzebuje Partia Oszust, yyy PO.
Nie w krzakach przy drogach z fotoradarami.

Pozdrawiam,

Ostatnia edycja:
Gdzie pytanie ?

o przepraszam, nie zauważyłam:
Ktoś mądry wytłumaczy mi jak to jest i na czym ten fenomen polega ?

Nie wiem jak to jest, ponieważ nie posiadam takiej wiedzy jak Pan o takich nieprawidłowościach.
Jeśli jest Pan klientem który nie otrzymał paragonu, zawsze może Pan zgłosić nieprawidłowość w US.
Jeśli jest Pan pracownikiem któremu proponują pracę bez umowy - proszę zgłosić do PIP.
Jeśli jest Pan właścicielem z wyrzutami sumienia - proszę skorygować nieprawidłowości.

Ostatnia edycja:
Zatem nasuwa mi się pytanie.

Od czego są i za co biorą pieniądze pracujący w US, PIP-ie i innych urzędach ?
Dają przyzwolenie na prowadzenie czarnych interesów w ścisłych centrach miast.
Myślę że gdy kiedykolwiek minie w tym kraju ten złodziejski ustrój, wyjdzie na jaw lawina naczelników US którzy mają w tym interes że pieniądz krąży z ręki do ręki w dziesiątkach tysięcy polskich dyskotek, night clubów.

Co na to drogi Praktyk parasoll.ka ?
To jest prawo ?

Od czego są i za co biorą pieniądze pracujący w US, PIP-ie i innych urzędach ?
Wynagrodzenie pracowników urzędów które Pan wymienił zapewne jest wynagrodzeniem za pracę.
Dają przyzwolenie na prowadzenie czarnych interesów w ścisłych centrach miast
Proszę uważać co Pan pisze na forum - może to być uznane za pomówienie. Jeśli posiada Pan wiedzę na temat nieprawidłowości to proszę spojrzeć do postu 2.
Co na to drogi Praktyk parasoll.ka ?
"drogi"? Odpowiedziałam w poście nr 2
Myślę że gdy kiedykolwiek minie w tym kraju ten złodziejski ustrój, wyjdzie na jaw lawina naczelników US którzy mają w tym interes że pieniądz krąży z ręki do ręki w dziesiątkach tysięcy polskich dyskotek, night clubów.
Proszę nie dzielić się nami swoimi przemyśleniami, nie jesteśmy na to przygotowani - to nie to forum.
To jest prawo ?
Proszę poszukać w literaturze lub w necie definicja prawa.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót