Dlaczego pojedynki są zakazane?

• Autor wątku Autor wątku DarkPsychopath
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DarkPsychopath

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jaka jest w ogóle przyczyna zakazania honorowych pojedynków na śmierć i życie i czy w ogóle jakiś przepis prawny to reguluje. Jeszcze przed wojną było to jak najbardziej dozwolone więc to wynik czerwonej okupacji czy może niebieskiej- uni? I czy są jakieś kraje gdzie to jest dozwolone?

Przyczyna - Kodeks Karny obowiązuje w Polsce

Dozwolone jest to z tego co pamietam w Sudanie

jehuda napisał:
Przyczyna - Kodeks Karny obowiązuje w Polsce

tyle to ja wiem, ale dlaczego są zakazane... Chyba muszą istnieć jakieś przesłanki ku temu

DarkPsychopath napisał:
Jeszcze przed wojną było to jak najbardziej dozwolone (...)

A kodeks karny z 1932 roku stanowił, że kto w pojedynku zabija człowieka albo zadaje mu uszkodzenie ciała podlega karze więzienia do lat 5 :what:

ZbigTan napisał:
Prawna ochrona zdrowia i życia.

No ale pojedynki są z założenia dobrowolne, zatem nikogo nie trzeba chronić. Równie dobrze można by zakazać bycia elektrykiem, bo prąd kopnie.

A swoją drogą jak to jest z takim boksem na przykład. Leją się i to nie jest karalne mimo uszkodzeń ciała, albo szermierka...

Prawo nie zakazuje pojedynków. Pojedynki zniknęły z naszego prawa jakieś 50 lat temu.

DarkPsychopath napisał:
No ale pojedynki są z założenia dobrowolne, zatem nikogo nie trzeba chronić.
Jedną z podstawowych ról państwa prawa, jest chronienie obywateli. Nie tylko ich praw, ale również życia i zdrowia. Jeżeli zatem ktoś na skutek swojej słabości umysłowej wystawia swoje (lub cudze) życie lub zdrowie na szwank, to państwo ma prawo i obowiązek interweniować.

Uwaga, krul przemawia: Kto decyduje o życiu niewolnika? Jego pan.

Pojedynki są co prawda zakazane ale już uczestnictwo w zawodach boksu, karate, judo jak najbardziej dozwolone (choć pozytywnie to na zdrowie nie wpływa), tak samo a udział w wielu wywodzących się z dawnych gladiatorów rozrywek.

Dla mnie jest to trochę niespójne (żeby nie powiedzieć gorzej) - ale zapewne wyjaśnia to tradycja, alkohol jest w pełni legalny (bo wywodzi się z Europejskiego kręgu kulturowego) a Marihuana już nie (choć jest dużo mnie szkodliwa według utajnionego raportu WHO z 1999 roku)

Powrót