Dlaczego Sąd wizytacyjny

• Autor wątku Autor wątku yonny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yonny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Po 2 latach od wyroku dopatrzyłem się, że w mojej sprawie zachodzi bezwzględna przyczyna odwoławcza (brak obrońcy przy wyjaśnieniach biegłego psychiatry) Złożyłem wniosek do sądu apelacyjnego wydz. karny o wznowienie postępowania i przyznanie mi obrońcy z urzędu bądź o podjęcie czynności z urzędu zgodnie z art. 9 § 2 k.p.k. w celu skorygowania rzeczywistych uchybień należących do katalogu bezwzględnych przyczyn odwoławczych. Sąd sie przychylił i przyznał mi obrońce, jednak adwokat poinformował mnie,( o czym nie wie jeszcze sad) że zgodnie z uchwałą Sądu Najwyższego z dnia 24 maja 2005 r., I KZP 5/05 wznowienie postępowania w razie ujawnienia się jednego z uchybień wymienionych w art. 439 § 1 k.p.k. może nastąpić jedynie z urzędu , nie zaś na wniosek strony. W tym tygodniu zostałem poinformowany, że akta mojej sprawy zostały skierowane do Sądu Wizytacyjnego przy sądzie apelacyjnym. Jaka jest rola tego sądu w mojej sprawie, czy wydaje on orzeczenia o wznowieniu postępowania. Jak zachowa sie sąd kiedy dowie sie, że adwokat nie może mnie reprezentować, czy nadal będzie wymagany tzw. przymus adwokacki czy sprawa zostanie rozpatrzona z tzw. urzędu

Zgadza się . Wznowić można tylko na wniosek z urzędu , ale nic nie stoi na przeszkodzie , aby ten "urząd" poinformować i skłonić do złożenia takiego wniosku .

Powrót