Dlaczego sprawa "przeskoczyła" między wydziałami?

• Autor wątku Autor wątku 212121gość
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

212121gość

Stały bywalec
Odpowiedzi
412
Wystąpiłam do SO, I Wydział Cywilny o wydanie dodatkowego tytułu wykonawczego. Oczywiście poleconym, załączyłam niezbędne dokumenty itp. Sąd wezwał mnie do uzupełnienia, szybko uzupełniłam i długo było cicho. Po kilku tygodniach dostałam ZOBOWIĄZANIE z XV Wydziału Cywilnego do sprecyzowania czegoś, o czym pisałam do I Wydziału!! O co chodzi? Dlaczego, zamiast wydać mi tytuł, moja sprawa została przesunięta między wydziałami i została jej nadana nowa sygnatura?

Trzeba kontaktować się i wyjaśnić sprawę bezpośrednio z właściwym sądem. Pytanie, czy w składanym piśmie powoływałaś się na konkretną sygnaturę sprawy? Możesz również w odpowiedzi do XV Wydziału Cywilnego zadać pytanie o podstawę przeniesienia sprawy między wydziałami, skoro pierwotnie zwracałaś się do I Wydziału Cywilnego.

A to nie będzie tak, że sprawa o drugi TW ma nową sygnaturę (tak jak sprawa o nadanie klauzuli) i przeszła do XV wydziału, który ją rozpozna i wyda TW, a potem dołączy akta do pierwotnej sprawy?

I Wydział Cywilny nadał sygnaturę, wezwał mnie do uzupełnienia braków i wyjaśnienia i na tą sygnaturę powoływałam się w pismach. Wg mnie wszystko uzupełniłam jak należy i czekałam na tytuł. I teraz nagle, po dłuższym czasie XV Wydział teraz pyta mnie o coś, co już pytał I Wydział i na co odpowiedziałam!! Ten sąd jest oddalony ode mnie jakieś 150 km, a dodzwonić się tam jest niemożliwością.

W piątek otrzymałam mój tytuł wykonawczy z XV Wydziału, zgodnie z moim wnioskiem. Nie wnikam już dlaczego I WC przekazał sprawę do XV, najważniejsze, że go mam ale jeśli ktoś by miał jakiś pomysł, dlaczego tak się stało to chętnie się dowiem.

Powrót