M
Madzia33
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
W 2007 r. prowadziłem działalność w Niemczech. Pobierałem tam zasiłek rodzinny na dwoje dzieci. Zakończyłem działalność i wyjechałem do Polski - nie informując o tym instytucji wypłacającej kindergeld. żle zrobiłem - dlatego za ten okres musiałem zwrócić nienależnie pobrane świadczenia w wys. 1850 euro, co niezwłocznie zrobiłem. O sprawie dawno już zapomniałem... Niestety miesiąc temu dostałem list od niemieckiej instytucji windykacyjnej, że muszę zwrócić kolejne 1848 euro za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne. Zadzwoniłem w tej sprawie do urzędu w którym pobierałem świadczenia - tam twierdzą, że jestem już wykreślony z ewidencji i u nich nie figuruję. Natomiast firma windykacyjna mimo to nakazuje zwrot, ponieważ dostali takie zlecenie. Jeśli nie zwrócę pieniędzy sprawa trafi do komornika w Polsce. Nikt nic nie wie, a kasę - nie wiem dlaczego - muszę wpłacić. Nie mam pojęcia co robić i gdzie zwrócić się o pomoc. Obecnie nie mam żadnych dochodów i mam na utrzymaniu trójkę dzieci. Po prostu totalna dolina. Proszę o wypowiedzi na ten temat.