Dług a upadłość firmy. Co robić?

• Autor wątku Autor wątku whyme
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

whyme

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam forumowicze. Mam do was pytanie ale za nim go zadam wyjaśnię sytuację. Pare lat temu wpadłem w spirale długów.. brałem gdzie popadnie różne chwilówki. Teraz staram się wyjść na prostą i spłacać jak to tylko możliwe. Jedna z firm która posiada mój dług wystawiła ją na stronę kupdługPL. Z ciekawości wpisałem swoje nazwisko i wyskoczył drugi dług. Sprawdziłem więc firmę i jest napisane:

SUISSE LÉGISTE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ W UPADŁOŚCI
SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Status likwidacja_upadlosciowa

teraz pytanie co dalej z moim długiem? co mam zrobić?

najbardziej się obawiam że może przyjść za pare lat i się okaże ze mam do oddania 10x więcej.. Proszę o pomoc

Dwa pytania:
1. Ustal kiedy ten dług powstał, do kiedy go musiałeś spłacić - może jest przedawniony?
2. Czy kiedykolwiek miałeś coś wspólnego z tą firmą? Czy może jest to któryś z kolej "właściciel Twojego długu"? Trzeba by ustalić, czy jest on faktycznym właścicielem, bo może wcale nim nie jest (bardzo często się zdarza).

rafmik napisał:
Dwa pytania:
1. Ustal kiedy ten dług powstał, do kiedy go musiałeś spłacić - może jest przedawniony?
2. Czy kiedykolwiek miałeś coś wspólnego z tą firmą? Czy może jest to któryś z kolej "właściciel Twojego długu"? Trzeba by ustalić, czy jest on faktycznym właścicielem, bo może wcale nim nie jest (bardzo często się zdarza).

1. Jedyne co mam na temat tego długu to to info ze strony kupdlugPL ze : Termin płatności: 14-10-2016 ............ Data aktualizacji: 07-03-2017... Z tego co pamiętam to jak brałem przez cashpery.. wongi itp strony to miałem max 30dni na oddanie.

2.Nigdy nie miałem nic wspólnego z tą firmą.. Na google po jej wpisaniu wyskakuje info że zajmuje a raczej zajmowała się windykacją bo jest już w upadłości od własnie 2017r.

Nie mam pomysłu co robić dalej? Może zamówić ten raport z bikPL za 39zł jednorazowy i on mi coś więcej powie? czy tam są tylko jakieś mandaty itp?

Ostatnia edycja:
whyme napisał:
Nie mam pomysłu co robić dalej?
moim zdaniem - proszę czekać na jakąś powiastkę od rzekomego nowego wierzyciela, jeżeli w obiegu prawnym jest prawomocny nakaz zapłaty z klauzulą wykonalności, to zapewne nowy wierzyciel zgłosi się z odpowiednim wnioskiem do sądu o przepisanie klauzuli na siebie, w związku z tym na razie bym nic nie robił.

robinson21 napisał:
moim zdaniem - proszę czekać na jakąś powiastkę od rzekomego nowego wierzyciela, jeżeli w obiegu prawnym jest prawomocny nakaz zapłaty z klauzulą wykonalności, to zapewne nowy wierzyciel zgłosi się z odpowiednim wnioskiem do sądu o przepisanie klauzuli na siebie, w związku z tym na razie bym nic nie robił.

i tak będę czekał 10 lat i później mi przyjdzie dług 4x większy ? ;/ a co z tym bikowym raportem? warto go brać? będę miał wykaz jaka firma posiada mój dług?

whyme napisał:
...dług 4x większy ? ;/ a co z tym bikowym raportem?

dlaczego tylko 4X? jesteś optymistą, doprowadzisz do rozprawy w sądzie i skurczysz dług do 0,10x większy, a co do raportu z biku to nic tam nie będzie, chyba, że brałeś też w bankach. Przysługuje Ci darmowy wyciąg w każdej z baz (ustawowo), pobierz sobie raczej z BIGu, KRD, i ERIFu.

Powrót