Dług a zajęcie domu

• Autor wątku Autor wątku Cucucu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cucucu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Mój znajomy posiada dług na giełdzie wierzytelności w wysokości ok 80 tys. zł.Nie posiada On żadnego dochodu,utrzymuje się z niskiej emerytury żony.Zamieszkuje w dużym domu z żoną,synem oraz małymi wnukami. Nie posiada prócz tego innego majątku.Czy jest możliwe,że dom zostanie zajęty?Jeśli tak to w jakim czasie? Przepraszam,jeśli zadaje głupie pytanie ale w ogóle nie orientuję się w tego typu sprawach.Pozdrawiam i czekam na odpowiedź :)

Czy dom jest jego własnością? Wszystko zależy od desperacji wierzycieli..... Nie lepiej wsiąść sprawę w swoje ręce niż czekać na najgorsze?

Jeżeli wierzyciel będzie wnioskował o zajęcie nieruchomości, komornik zajmie. Dokona wpisu ostrzeżenia i poczeka na kolejne wnioski; o oszacowanie, licytację.

Chciałem jeszcze dodać,że dłużnik był wcześniej karany i posiadał już długi,które prawdopodobnie spłacił.Teraz natomiast nie posiada żadnego dochodu...Czy przepisanie domu na dziecko jest jakimś rozwiązaniem?Zaznaczam,że dłużnik nie posiada innego majątku jak tylko dom.

Skarga Paulińska - przepisanie nieruchomości nic nie da opóźni tylko postępowanie i wygeneruje jeszcze większe koszty które będzie musiał spłacić.

Słyszałem jeszcze,że dłużnik twierdzi,że fakt,że w domu jest dwójka małych dzieci ( Jego wnuków) może jakoś polepszyć Jego sytuację...Nie wiem co mam o tym myśleć,bo w punktu widzenia sumienia mogę się zgodzić,jednak z punktu widzenia prawnego myślę,że wygląda to inaczej...Dodam,że są to nieślubne dzieci Jego syna w wieku rok i 6 lat.

A w czym to niby polepszy? długi są długami i trzeba je spłacać,

jedynie jeśli są tam zameldowani to przy licytacji nieruchomości obniży wartość tej nieruchomości

Nie wiem o co dokładnie znajomemu chodzi...Może o to,że jak są dzieci to wzbudzi wyrzuty sumienia i lepiej ich potraktują,nie wiem co miał na myśli...Mam jeszcze pytanie odnośnie odsetek.Ile % mogą wynosić?Zaznaczam,że dług wziął się z niezapłaconego nakazu zapłaty i jest na giełdzie wierzytelności od stycznia tego roku.

Powrót