Dług alimentacyjny, wizyta komornika.

• Autor wątku Autor wątku lastman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lastman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, nie doczytałem się nigdzie jasno określonego tematu. Mam bowiem taki problem a mianowicie mieszkam z matką w mieszkaniu (niewłasnościowym), na którym ojciec widnieje jako właściciel. Matka z ojcem nie mają rozwodu ani separacji. Dziś odwiedził mnie komornik, gdyż ojciec ma zadłużenie z Funduszu Alimentacyjnego o wys. 43 tyś. Ojciec został wymeldowany kilka lat temu z tego mieszkania a nie mieszka tu już od 10 lat, nie pozostało nic po jego wkładzie w dom. Wszystko wyremontowałem i zakupiłem sam z matką. Ojciec nigdy nie interesował się rodziną i jej potrzebami. Jest alkoholikiem. Odbyło się kilka spraw sądowych, ze względu na alkoholizm i alimenty. Teraz nasuwa mi się pytanie, czy komornik w jakiś sposób może zająć cokolwiek z domu lub pobierać pieniądze z zarobków moich lub mojej matki? Czy jego długi alimentacyjne w jakiś sposób odbiją się na mnie lub matce za jego życia lub po śmierci?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Tak też uczyniłem. Jeśli jestem w stanie udowodnić, że ruchomości są własnością moją i matki to czy komornik też ma prawo położyć na nich rękę?

Przecież we wskazanym linku wszystko jest napisane.

Wybacz nie doczytałem. Dzięki śliczne za pomoc.

Powrót