Dług alimentacyjny

• Autor wątku Autor wątku PiotrSki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PiotrSki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Szanowni Państwo,

Moi rodzice mają następujący problem. Otóż siostra mojego taty miała obowiązek alimentacyjny wobec swojej córki, która pozostawała pod opieką jej ojca. Dług ten został wpisany w księgę wieczystą domu, który miał iść na licytację. Oczywiście wierzycielem (wpisaną w księgę osobą) jest córka. Teraz karuzela zaczyna się dopiero rozkręcać....

Ojcu, który żądał spłaty długu córka została odebrana (z powodów picia itp) i trafiła do moich rodziców jako do rodziny zastępczej (sądowo). Jak wiadomo, komornik chciał zlicytować dom. Siostra ojca jednak darowizną przekazała dom ojcu (nie mylić z tym, któremu córka została odebrana - mam na myśli swojego ojca).

Moje pytanie:

Czy w tym przypadku to moi rodzice są uprawnieni do żądania spłaty długu z nieruchomości? jeżeli tak, to następuje swego rodzaju uleczenie, bo sami sobie nie będą przecież płacić. Nadmienię jeszcze raz, że komornik chciał zlicytować dom, ale mój ojciec go dostał darowizną od swojej siostry (razem z długiem wpisanym w księgę wieczystą) i to on jest rodziną zastępczą.

Edit - córka jest małoletnia.

Nawet w egzekucji alimentów, komornik nigdy "nie chce" egzekucji z nieruchomości jeśli nie chce tego wierzyciel.

Wierzycielem jest córka, a w jej imieniu dom chciał zlicytować jej ojciec. Licytacja prawie się odbyła. Jednakże dom ten z matki został przekazany moim rodzicom (darowizna), a wspomniana córka też do nich trafiła jako do rodziny zastępczej. Moje pytanie brzmi: czy ojciec córki dalej może żądać spłaty długu? czy w tej sytuacji to rodzina zastępcza jest do tego uprawniona?

PiotrSki napisał:
Jednakże dom ten z matki został przekazany moim rodzicom (darowizna)
Art.301 kk(jak sie nie myle).
1.Czy alimenty nie byly zasadzone do rak przedstawiciela ustawowego-ojca?
2.Czy rodzina zastepcza nie otrzymuje pieniedzy na dziecko i nie ubiegala sie o alimenty zarowno od matki ,jak tez i ojca dziecka?
3.Ile dziecko ma lat i przez ile czasu pozostawalo pod opieka ojca?czy pobieral FA?

Art 301 kk - to nie ta sytuacja, a dom został przekazany, ponieważ moi rodzice spłacili już część zadłużenia (dużego) do rąk komornika, aby nie poszedł na licytację i spłacają dalej. W kwestiach długów alimentacyjnych wpisanych do ksiąg, osobą wpisaną będzie małoletni jako wierzyciel, ponieważ alimenty w jej imieniu i na jej rzecz są zasądzone. Przedstawiciel ustawowy tylko działa w imieniu małoletniego i dlatego pytam czy dalej on może żądać spłaty długu z wierzytelności, gdy w czasie wystosowania żądania zlicytowania domu i przebiegu tego procesu to moi rodzice stali się przedstawicielami ustawowymi. Dom został przekazany jedynie po to, aby nie przepadł, a "Ciotka", czyli matka nieletniej dwukrotnie doprowadziła do podobnej sytuacji. W "owym domu" mój ojciec się wychował, mieszka tam ich matka (wpisana służebność) - żeby dopowiedzieć.

1. W imieniu nieletniej jej przedstawiciel ustawowy do momentu ukończenia przez nią 18 roku życia może pobierać do rąk własnych alimenty, ale nie pobierano nic z FA (alimenty były płatne do rąk)
2. Będzie się ubiegać i będzie otrzymywać
3. Mniej niż 15

Żeby rozjaśnić sytuację - córka trafiła do ojca, później wróciła do matki (sądowne postanowienia, oczywiście jak piłeczka była odbijana to każde na każdego alimentów żądał. Jednakże dłużej nieletnia była pod opieką ojca biologicznego), później znów trafiła w inne ręce, do moich rodziców, jako do rodziny zastępczej. Nie będę tłumaczył dlaczego tak się stało, ale oboje rodzice mają "problemy".

Pytanie: Czy dalej spłaty długu może żądać jej biologiczny ojciec?

Ostatnia edycja:
Pozostaje wniesc do sadu o pozbawienie tytulu wykonawczego wykonalnosci badz jego ograniczenie do kwoty X ktora nalezala sie dziecku kiedy przebywalo z ojcem.

Powrót