Dług bankowy sprzed 14 lat

• Autor wątku Autor wątku artekpoznan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artekpoznan

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Na spotkaniu towarzyskim z grupa osób, jedna z nich dostała w sobotę telefon, odezwała się firma Intrum Justitia.Poinformowali ze znają jego 2 emaile i telefon i adres stary i aktualny(zgadzały się te dane)
Zaskoczony znajomy podjął rozmowę.Poinformowano go,że 14 lat temu nie spłacił bankowi 800zł , mogą zakończy windykacje jeśli zapłaci jednorazowo 1000zł lub jeśli nie ma to, proponują raty po 50zł ,ale cala kwota to 1000+1500=2500zl do spłaty.Znajomy spłaca inne zobowiązania, gdyż właśnie te 10-15 lat temu zaczęły sie problemy finansowe.Obecnie jest na zasiłku 418zł na mc.Nauczony doświadczeniem,ze długi trzeba spłacać wstępnie zgodził się przez telefon by firma ta przesłała na emaila dalsze informacje.W emailu napisano:"Zgodnie z rozmową telefoniczną prosimy o potwierdzenia poprawności posiadanych danych kontaktowych. W przypadku wystąpienia nieaktualnej danej prosimy o jej wykreślenie" Odpisał na tego emaila potwierdzając adres i napisał,ze zgodzi sie na raty jeśli mu prześlą dokładne dane zadłużenia, czyli : jeśli mu udostępnią wiarygodne informacje ,,ze to jego dług.
I mam pytania :
1. Czy pertraktując na temat długu przez telefon i odpisując na emaila z rozpędu w sumie nie UZNAŁ DŁUGU ?
2.Po ilu latach dług jest przedawniony , minęło 14.
3.Czy Przedawnienie oznacza ,ze do końca życia nie będzie musiał spłacić tego długu nawet jeśli jego sytuacja materialna sie poprawi ?
4.Czy jeśli przedawnienie oznacza odłożenie spłaty i konieczności spłaty po latach i tak, to czy cały czas są naliczane odsetki?
5.Jeśli jednak trzeba będzie spłacić dług to jakim argumentem przekonać firmę windykacyjną ,że odda im te 800zł w ratach po 50zł (na więcej go nie stać)i nic poza tym. (Zaproponowali : splata 1000zł jednorazowo zamyka sprawę,a jeśli raty to tylko z kosztami +1500zł)Chodzi o to,ze jeśli nie skorzysta sie lub nie jest korzystne przedawnienie , to lepiej spłacić ale te 800zl w ratach .
Proszę o odpowiedzi do punktów, dziękuje
Jakie są rozwiązania ?

Ostatnia edycja:
Pod podanym linkiem adres nie istnieje:"Niestety, nie znaleziono wyników dla podanych kryteriów. "poza tym zależało by mi na odpowiedzi do moich pytań, ponieważ nie rozumiem języka prawniczego, a odpowiedzi an forum budzą moje wątpliwości czy są adekwatne do moich pytań, dziękuję

O,to przepraszam.
Zanim wypowie się fachowiec wpisz w forumową wyszukiwarkę "Intrum Justitia".
Jest to popularny temat.

1. nie. a bynajmniej raczej nie - nie znamy treści rozmowy. poza tym mail nie jest dowodem że pochodzi od tej osoby właśnie (no chyba że z elektronicznym podpisem kwalifikowanym)
2. po 3 latach (karta kredytowa po 2 - ale umowy do października 2013, późniejsze już pięć). ale wszystko zależy od tego, co się w sprawie wydarzyło. przypuszczam, że na 99% do przedawnienia tutaj doszło.
3. tak. po to jest zarzut przedawnienia, by ci ktoś po 30 latach nie wyskoczył z jakąś płatnością, której dokonałeś ale papieru potwierdzającego już nie masz.
4. wykasuj te brednie
5. nie trzeba będzie - patrz pkt 2. nadto jest szansa że roszczenie będzie nieudowodnione w sądzie i powództwo oddalone jako roszczenie nienależne

rozwiązania? zabrać koledze telefon i maila, kontrolować co podpisuje by jakichś głupot nie narobił. inaczej skroją go podwójnie i nawet nie piśnie.

Dostałem tak informacje , podaje jej treść :

Szanowny Panie!

W nawiązaniu do otrzymanej korespondencji z dnia 30-06-2014 r. uprzejmie informujemy, że Intrum Justitia Debt Fund 1 Fundusz Inwestycyjny Zamknięty Niestandaryzowany Fundusz Sekurytyzacyjny, z siedzibą w Warszawie przy ul. Domaniewskiej 41 (Fundusz), którego organem upoważnionym do reprezentowania jest Intrum Justitia Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. z siedzibą w Warszawie przy ul. Domaniewskiej 41, nabył na podstawie umowy przelewu wierzytelności zgodnie z art. 509 k.c. ( Dz. U. 64. 16. 93 ze zm. ) wierzytelność przysługującą podmiotowi .WBK BANK ZACHODNI S.A. - ARS, który powierzył dochodzenie roszczeń Intrum Justitia Sp. z o.o.
Wierzyciel pierwotny oświadcza, że zadłużenie istnieje i jest wymagalne.

Informujemy, że do zapłaty widnieje kwota 805,27 zł, powiększona o odsetki w kwocie 1560,99 zł oraz że w przedmiotowej sprawie Intrum Justitia sp. z o.o. pozostaje przy dotychczasowym stanowisku.

Wpłat należy dokonywać na rachunek:
Intrum Justitia Sp. z o.o.
69114019773227100xxxxxxx
tutyłem wpłaty numer sprawy: XXXXX (to moje "X")
Jednocześnie wskazujemy na możliwość rozłożenia powstałego zadłużenia na dogodne dla Pana raty, w tym celu prosimy o kontakt pod numerem telefonu 22 576 61 49 bądź na adres e-mail
===========================================
i tyle pismo od nich ( a dwa nie spłacone dlugi w WBK 300zl+400zl byly (sprawdzilem) i wbk je odsprzedał wiec sa autentyczne i Intrum chce teraz 2500 z haczykiem zł ,
Skoro twierdzicie ze te długi się przedawniły a to pimo o tresci:

Przesyłamy specyfikację Pana zaległości względem .WBK BANK ZACHODNI S.A. - ARS.

Zestawienie faktur na dzień 30-06-2014:
Faktura Nr 3911/00/K
Data
Wystawienia 26-04-2000
Data
Wymagalności 04-12-2002
Kwota 805,27
Odsetki 1560,99
Razem 2366,26

.WBK BANK ZACHODNI S.A. - ARS aktualny wierzyciel: Intrum Justitia Sp z o.o.

Aktualny stan zadłużenia na dzień 30-06-2014 wynosi : 2366,26 PLN

no i teraz co ja powinienem zrobić ? jakiej treści udzielić im odpowiedz , jakie kroki podjąć?

Serdecznie dziękuję za łopatologiczne wyjaśnienie sprawy i pomoc

Ostatnia edycja:
artekpoznan napisał:
no i teraz co ja powinienem zrobić ? jakiej treści udzielić im odpowiedz , jakie kroki podjąć?
jeśli nie chcesz być obiektem drwin i śmiechu w firemce windykacyjnej, a przede wszystkim nie chcesz sobie zaszkodzić - to nie rób nic. pilnuj jedynie poleconych z sądu i to tyle w temacie. będzie polecony z sądu - wtedy wróć tutaj po dalszą rade. dziekuje dobranoc :)

Powrót