Dług - Cofnięcie wniosku

• Autor wątku Autor wątku aduil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aduil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

Zarys sprawy: w 2020 roku zmarł dziadek pozostawiając dług. W ustawowym terminie notarialnie zrzekłem się spadku. Bank w stosunku do którego powstał dług upomniał się do Gminy o spłatę długu, Gmina zrzekła się go, a Bank wystąpił z wnioskiem do Sądu Rejonowego o ustalenie osób dziedziczących. Otrzymałem list z Sądu o udzielenie informacji dot. powyższego. W korespondencji z Sądem przedstawiłem informację, że ja zrzekłem się spadku oraz to co widziałem o pozostałych krewnych dziadka (były wyszczególnione pytania o krewnych różnego stopnia). Opisana sytuacja dot. interwencji sądu miała miejsce w roku 2023.

Problem: Wczoraj otrzymałem list z Sądu Rejonowego, który przedłożył wniosek Banku o "Cofnięcie Wniosku". Bank wnosi o cofnięcie swojego wniosku do Sądu Rejonowego o ustalenie spadkobierców. Sąd pod rygorem uznania braku sprzeciwu do wniosku Banku nakazuje odpisać w ciągu 3 dni od daty otrzymania.

Pytanie: Rozumiem, że jeśli nie odpiszę, to wyrażam zgodę na cofnięcie wniosku Banku dot. ustalenia spadkobierców dziadka? Czy taki ruch banku może implikować inne ruchy?

Dziękuje i pozdrawiam.

aduil napisał:
Rozumiem, że jeśli nie odpiszę, to wyrażam zgodę na cofnięcie wniosku Banku dot. ustalenia spadkobierców dziadka?
Tak.
aduil napisał:
Czy taki ruch banku może implikować inne ruchy?
Cofnięcie wniosku nie skutkuje żadnymi "automatycznymi" konsekwencjami dla Pana. Po prostu sprawa o stwierdzenie nabycia spadku po pana dziadku nie odbędzie się obecnie. Obecne cofnięcie nie wyklucza złożenia wniosku o stwierdzenie nabycia spadku i przeprowadzenia takiego postępowania w przyszłości.

Dziękuje za podzielenie się opinią.

Powrót