Dlug i nekanie telefonicznie i przekazanie danych

• Autor wątku Autor wątku EddieK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EddieK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Juz raz tu pisalem w sprawie wezwania do zaplaty
http://forumprawne.org/windykacja/570090-dziwne-wezwanie-do-zaplaty.html

Ale teraz nastapil dalszy ciag tej sprawy, tj zadzwonilem do tej kancelarii dowiedzialem sie ze mandat byl 6 pazdziernika 2011, czyli przedawniony, stwierdzilem ze zaplace to jak bede mial pieniadze bo aktualnie nie mam pracy. Osoba z kancelarii Koksztys wydzwania do mnie caly czas i "jutro sprawa idzie do sadu" i trwa to juz ponad miesiac, rozumiem ze jest to w ich interesie ale bez przesady zeby wydzwaniac nawet kilkanascie razy na dzien, to jest pierwsza sprawa, ktora chcialbym zalatwic. Nie wiem, podpada to pod stalking? Nie mam pojecia co zrobic.
Sprawa druga to taka, ze od jakichs dwoch tygodni ciagle dostaje reklamowy spam
Wkleje tekst wiadomosci:
Pozyczka dla zadluzonych. Zamien swoje zobowiazania na jedna mala rate. Zadzwon teraz pod numer 22 xxxxxx i plac jedna mala rate!
Z tego co sie orientuje pod zadnym pozorem ta kancelaria nie moze sprzedac mojego nr tel do agencji reklamowej i ta agencja nie moze wysylac mi co chwile reklam.
Teraz pytanie co moge z tym zrobic? Nie za bardzo moge zmienic nr tel. Juz wolalbym gdyby oni oddali te sprawe do sadu, a nie co chwile wysylaja mi reklamy, wdzywaniaja do mnie itd. Raz ta osoba juz przegiela, rozlaczylem sie i dodalem nr do zablokowanych, ale po 5 min telefon z innego numeru. Zwariowac mozna.
PS. Sorry za brak polskich znakow, ale udalo mi sie pokopac w systemie znowu :)

EddieK napisał:
Witam
Juz raz tu pisalem w sprawie wezwania do zaplaty

Dług jest przedawniony, jak wniosą pozew do sądu to podnoś zarzut przedawnienia, co zamknie sprawę.
Przypilnuj tylko, żeby wierzyciel miał Twój aktualny adres (nakaz/pozew do Ciebie wtedy dojdzie, mniej odkręcania później).

Co do ich telefonów - wrzuć ich numery do listy blokowanych (większość telefonów ma filtr), albo po prostu odkładaj słuchawkę.
Dobrą opcją jest też poinformowanie windykatora, że rozmowa jest nagrywana ;-) Nie wiem czemu ale jakoś wtedy słuchawki okładają...

Co do reszty sprawy - zapytaj się ten agencji reklamowej skąd ma Twój numer telefonu. Ewentualnie ustal po numerze telefonu co to za firma i wyślij żądanie do zaprzestania przetwarzania danych w celach marketingowych.

Wzór na szybko - na PC tylko JPG znalazłem, .doc gdzieś posiałem.
To wzór na podstawie mojego wypowiedzenia umowy w banku, ale może delikatnie zmodernizować i będzie ok:

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót