Dług - Komornik - Przedawnienie ??

• Autor wątku Autor wątku skrzyniu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skrzyniu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Mam dług z banku. w 2016 roku komornika umorzył postępowanie wczoraj się dowiedziałem ze inny komornik wszedł mi z tym długiem na wynagrodzenie.
Czy taka egzekucja się przedawnia ?? Przez te prawie 8 lat nie miałem info od żadnego komornika w tej sprawie.

A może ktoś by mi pomógł to sprawdzić czy może to się przedawniło. Oczywiście odpłatnie.

to ty musisz sprawdzic dokumenty u komornika. na jaki adres było wysyłane w jakich terminach...bez tego nikt nie odpowie.

karolla0905 napisał:
to ty musisz sprawdzic dokumenty u komornika. na jaki adres było wysyłane w jakich terminach...bez tego nikt nie odpowie.

Ale co mam sprawdzić i dokładnie u kogo ? Wiem że w 2016 komornik X umorzył postępowanie a tydzień temu komornik Y wznowił.

Czy jest jakoś okres przedawnienia w moim przypadku ? Chodzi o to że było 10 a teraz jest 6. Pod ile lat ew ja się łapię biorąc pod uwagę że zawieszono postępowanie w 2016 roku.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dokumenty musisz sprawdzić musisz u komornika który zajal ci konto. Inaczej to wróżenie z fusów. W banku widać jaki komornik i numer sprawy.

Ja rozumiem co do mnie piszesz. Ale co mam sprawdzić u tego komornika ?? Powie mi kiedy otrzymał od wierzyciela dokumenty do wznowienia egzekucji i nic więcej. Załóżmy ze powie ze dostał dokumenty w listopadzie tego roku. Co to wtedy zmienia ?

Chodzi mi tylko o to czy jeśli w 2016 roku postępowanie egzekucyjne zostało umorzone a w 2018 weszło te 6 lat to czy w moim przypadku jest możliwość abym był objęty tymi 6 latami czy 10. Bo czytam w internecie i jedni piszą że 6 a inni że 10. Dlatego jeśli ktoś ma wiedze i uważa za 6lat mnie będzie obowiązywać to chętnie skorzystam z usług danej osoby/radcy który poprowadzi mi temat. Z góry dziękuję.

A skąd wiesz czy na 100 proc chodzi o ten dług? Nic nie wiesz skoro o zajęciu dowiedziałeś się dopiero z konta. Nawet nie wiemy czy to o to chodzi czy nie...bez dokumentów nikt na nic nie odpowie. Prawnicy umieją wróżyć tylko z dokumentów.

Zadzwoniłem do komornika i już wiem że to chodzi o ten dług.

To teraz wyślij prośbę o przesłanie kopii dokumentów na postawie których ten komornik działa bez tego ani rusz. Ty czekasz że ktoś na postawie lakonicznych informacji potwierdzi że dług był przedawniony..ale tak to nie działa.

Tak bardzo pobieżnie. 2016 rok plus 10 lat przedawnienia. W 2018 zmieniono na 6 letni okres przedawnienia. 2018 plus 6 lat przedawnienia. Dla ciebie obowiązuje ten krótszy. Czyli u ciebie przedawni się 31 grudnia 2024 roku

Ostatnia edycja:
Powrót