Dług, kredyt bankowy - jak wstrzymać, opóźnić komornika

• Autor wątku Autor wątku Orangutan81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Orangutan81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mam dług w banku w postaci kilku tysięcy złotych.
Bank wystąpił do e-sądu, sąd wystawił tytuł egzekucyjny.

Teraz moje pytanie jest takie, w jaki sposób można blokować, utrudnić, wstrzymać działania komornicze ?

Nie posiadam na siebie totalnie nic (ani telefonu, ani konta bankowego, ani samochodu, mieszkania), mieszkam z znajomymi nie posiadam zatrudnienia.
Jestem wymeldowany.

Czy da radę jakoś coś zrobić aby utrudnić działania komornikowi, np. wizytę w miejscu zamieszkania gdzie mieszkałem poprzednio. Obecnego adresu nikt nie zna.

Czy np. wpłata jakieś kwoty raz na miesiąc, blokuje - zwleka działania komornicze?

Przeglądałem forum dość dokładnie i nie mogłem odnaleźć konkretnej odpowiedzi.

Jeżeli ktoś umie fachowo to wyjaśnić w ramach pracy, zapraszam na priv. Jeżeli ktoś może pomóc / wszystkim którzy będą mieli pytanie podobne do mojego to proszę o odpowiedź tu.

Dług przedawnia się po 10 latach, więc nie mamy co na to liczyć.

Dziękuję,
Orangutan81

Już wystarczająco utrudniłeś działanie komornikowi, szanse na skuteczną egzekucję są raczej 0, ale dobrze gdybyś coś spłacał, bank po bezskutecznej egzekucji może zgłosić na policję że kredyt został wyłudzony i wtedy może zacząć szukać cię policja

Raczej ciężko mówić o wyłudzeniu.
Bank dał kredyt bez zaświadczeń na podstawie salda, obrotu na rachunku.
Początkowo był spłacany, później niestety życie się wywróciło i nie było to możliwe. Więc tak kwestia szybko będzie do wybronienia... Nikt się nie ukrywa ani nic.

Teraz pytanie... jaka jest kwota minimalna aby "zaspokoić" komornika ?
1 PLN ? 10 PLN ?

Czy lepiej nic nie płacić i czekać na umorzenie ?
Jest chyba jakaś taka procedura, że komornik wycofuje się gdy nie ma nawet kwoty na pokrycie jego kosztów ?

Miłego popołudnia.
I dziękuję bardzo za odpowiedź.

nic nie plac czekaj na umorzenie jesli nic nie masz komornik szybko zrezygnuje

Antyultimo napisał:
nic nie plac czekaj na umorzenie jesli nic nie masz komornik szybko zrezygnuje

Szalejesz! Biegasz od wątku do wątku i wprowadzasz w błąd pytających. Nie znasz i nie rozumiesz przepisów więc zamilknij....
Gwoli wyjaśnienia komornik umorzy postępowanie, nie dług i wierzyciel może w każdej chwili ponowić. A każda czynność sądowa lub komornicza przerywa bieg przedawnienia.
Rozumiesz kobieto? Wsadzasz na minę pytającego.
Poczekaj aż ktoś odpisze na Twój problem, mi się już nie chce...dostatecznie swoja postawą zniechęciłaś.

Orangutan81 napisał:
Raczej ciężko mówić o wyłudzeniu.
Bank dał kredyt bez zaświadczeń na podstawie salda, obrotu na rachunku.
Początkowo był spłacany, później niestety życie się wywróciło i nie było to możliwe. Więc tak kwestia szybko będzie do wybronienia... Nikt się nie ukrywa ani nic.

Teraz pytanie... jaka jest kwota minimalna aby "zaspokoić" komornika ?
1 PLN ? 10 PLN ?

Czy lepiej nic nie płacić i czekać na umorzenie ?
Jest chyba jakaś taka procedura, że komornik wycofuje się gdy nie ma nawet kwoty na pokrycie jego kosztów ?

Miłego popołudnia.
I dziękuję bardzo za odpowiedź.

Jak masz wpłacać 1zł albo 10zł przy długu kilka tys to może faktycznie oszczędź komornikowi buchalterii i poczekaj na umorzenie egzekucji i wtedy spróbuj dogadać się z wierzycielem. Przy nie egzekwowalnych długach czasami banki idą na rękę dłużnikom.

W przypadku takim jak twój komornik prawdopodobnie umorzy egzekucję z art. 824. § 1.
Jeśli bank wystąpił o egzekucję na podstawie BTE to okres przedawnienia upływa po 3 latach.

Powrót