Dług który nie istnieje

• Autor wątku Autor wątku zły dług
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zły dług

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Proszę o pomoc
Dziś przyszedł mi list odnośnie mojego długu. Może zacznę od początku. 24.12.2008 r podpisałam umowę z telewizją N. Na koniec umowy napisaliśmy wypowiedzenie i oddaliśmy do sklepu dekoder wraz z wszystkim. Pan który odbierał podstemplował wszystko i wszystko było ok do dzisiejszego dnia mianowicie przyszedł mi list z zadłużeniem który jest w załączniku . Chciałabym poinformować ich listownie ,że żadnego długu nie mam ale jak mam napisać ? Czy jest jakiś paragraf do którego mogę się odwołać?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
reklamacja do N z zalaczonym ksero wypowiedzienia

Tylko chodzi o to , że wypowiedzenie wysyłaliśmy w 2010 r i nie robiliśmy ksero wypowiedzenia. Po za tym dlaczego miałabym wysłać reklamację skoro ja już nie korzystam z ich usług ?

Powiedz, czy to jest pierwsze pismo w sprawie, czy też prędzej cedent wysyłał Tobie wezwania do zapłaty?
Zobowiązanie jest najprawdopodobniej przedawnione, zatem - skoro wysłali Tobie pismo na dobry adres - nie odpowiadaj na pismo. Nie odbieraj telefonów. Nie rozmawiaj, jak ktoś nawet przyjedzie. Jak złożą powództwo, to wtedy podniesiesz zarzut przedawnienia.
Do e.p.u. to raczej nie trafi ;)
Podsumowując - nie przejmuj się.

Tak to jest pierwszy list od nich. Nie wiadomo nawet skąd ten dług . A po jakim czasie jest przedawnienie i czy mogłabym prosić o paragraf w którym jest to napisane ?

Haśko90 napisał:
Do e.p.u. to raczej nie trafi ;)
Dlaczego ma nie trafić?
Oczywiście wszyscy wiemy, że sprawy starsze niż trzyletnie do EPU się nie kwalifikują, a jednak takie trafiają; wystarczy że fundusz napisze w pozwie takie głupoty iż data wymagalności tego roszczenia to np. 20.04.2015 (czyli... data cesji). Tak piszą, tak składają do EPU - i za to nie grożą żadne konsekwencje.

zły dług napisał:
Na koniec umowy napisaliśmy wypowiedzenie i oddaliśmy do sklepu dekoder wraz z wszystkim. Pan który odbierał podstemplował wszystko i wszystko było ok

Czegos nie rozumiem, masz pismo ze stemplem przeciez, reklamacja na na to, ze nie wypowiedzieli umowy zgodnie z żądaniem, na co masz dokument, jak twierdzisz

Ja bym się absolutnie niczym nie przejmowała. Nie dość że roszczenie byłoby przedawnione, to jeszcze ten Eques Debitum nawet nie potrafi umowy cesji prawidłowo napisać

Powrót