Dług kuzyna a spadkobiercy..

• Autor wątku Autor wątku bushilda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bushilda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Mam nastepujace pytanie.
Kilka dni temu do 15 czlonkow rodziny (mojej mamy, oraz moich kuzynow ktorych rodzice juz nie zyja) przyszedl list z sadu o zadluzeniu mojego kuzyna (za jakis kredyt) i nakaz zaplaty 14000zl. a w przedmiocie wyplacalnosci znalazl sie spadek ktory ma byc zlicytowany na pokrycie dlugu mianowicie dzialka 330m2 drugiej kategorii o ktorej nikt nigdy nie slyszal nie wiedzial ze cokolwiek takiego jest bo dziadek nic nie przepisal i umarl nie zostawiajac rowniez testamentu.

1. Dlaczego ziemia ta ma byc wystawiona na licytacje i pokryc dlug jednej osoby skoro nalezy sie wszystkim spadkobiercom i dlaczego cala rodzina ma splacac dlugi kuzyna?

2. Czy firma windykacyjna moze zajac sie rowniez budynkami mieszkalnymi jezeli po wylicytowaniu ziemii nie pokryje to dlugu?

3. Jakim prawem cala rodzna jest w to zamieszana i skad firma windykacyjna czy sad wiedzieli o jakiejs ziemii o ktorej nie wiedzial nikt z rodziny ??

Rozumiem, że chodzi o dług jednego ze spadkobierców, a nie spadkodawcy?

Sprawdz, czy to naprawdę jest korespondencja z sądu, czy też nadał ją ktoś inny. W Twoim opisie coś mi się nie zgadza.

Na spłatę Jego długów może być przeznaczona tylko jego część. Ale w takim układzie rzeczywiście wszsycy współwłaścicielem będą w tym postępowaniu w jakiś sposób uczestniczyć.

Dlug jednego ze spadkobiercow.. czyli mojego kuzyna.. a przyszedl list z sadu wypisane w nim wszystkie akty urodzenia i zgonow calej rodziny.. czyli kuzynostwa ze wzgledu na to ze glowni spadkobiercy nie zyja tzn. wujek i ciocia. problem polega na tym ze ziemia ktora ma byc rozdzielona na spadkobiercow nie wystarczy na pokrycie dlugu kuzyna.. czy w takim razie za jakis czas moze przyjsc list z sadu o tym ze beda dzielone nieruchomosci ???(dziadek nic nie przepisal na konkretna osobe i dlatego wszyscy sa spadkobiercami mama plus kuzynostwo) czy jesli cala rodzina wymelduje kuzyna ktory nie mieszka tam ze 3 lata juz a nie wymeldowal sie sam problem zniknie ??

Powrót