dług matki - zajęcie moich ruchomości

• Autor wątku Autor wątku maeglin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maeglin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Mam swój dom, który otrzymałem jako darowiznę w 2004r od matki, dom oczywiście bez żadnych zadłużeń - wszystko ok.
Moja matka jakiś czas temu miała kredyt, wychodzi na to że go nie splaciła, bo dziś dostałem pismo od komornika, że na dniach będzie zajęcie ruchomości - matka jest za granicą od 2004, w domu nic do niej nie należy, ale nie na wszystko mam rachunki, zatem moje pytanie;
- czy komornik ma prawo zabrać moje rzeczy tylko dlatego, że matka ma meldunek w moim domu?
- czy rzeczy, na które nie mam faktury/paragonu będą z góry uznane, że są to rzeczy mojej matki?
- zadzwoniłem do komornika, żeby się czegoś dowiedzieć - nic mi nie chciał powiedzieć, nawet tego jak wygląda procedura

Proszę o informację jak mogę w jakiś sposób uniknąć tej całej sytuacji

Pozdrawiam

Pismo kierowane było do dłużnika.
Należy wskazać kwotę dłużnikowi a ten winien zapłacić.

Ostatnia edycja:
Zgadza się.
Dłużnik poinformowany, ale załóżmy, że zapłaci 20.08.2016, pismo otrzymałem dzisiaj, że 29.07.2016 będzie zajęcie ruchomości, więc moje pytania są nadal bez odpowiedzi. Czy moje dobra mogą zostać przejęte przez komornika?

Dlaczego odbierasz i czytasz korespondencję nie adresowaną do ciebie, masz od matki upoważnienie ? bo śmiem twierdzić że korespondencja nie była adresowana do ciebie.

damian xxx napisał:
Dlaczego odbierasz i czytasz korespondencję nie adresowaną do ciebie, masz od matki upoważnienie ? bo śmiem twierdzić że korespondencja nie była adresowana do ciebie.

No i ? A może ma ?

Wątpliwe
Btw naruszenie tajemnicy korespondencji + zameldowanie skoro nie mieszka

maeglin napisał:
Proszę o informację jak mogę w jakiś sposób uniknąć tej całej sytuacji
Komornik nie zajmie Twoich rzeczy. Musisz go tylko poinformować, że dłużniczka tu nie mieszka (oczywiście należy wskazać jej obecny adres zamieszkania).

Powrót