Dług Matki

• Autor wątku Autor wątku Armani85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Armani85

Stały bywalec
Odpowiedzi
773
Witam krótko i na temat.mieszkam z mama i bratem w wynajetym mieszkaniu lecz nie jestesmy tam zameldowani lada dzien przyjdzie komornik na mame. na posesji sa 2 auta moje i brata na nas zarejestrowane mama niema nic wspolnego i nie jest w ich wladaniu i mam oszczednosci w domu moje pytanie brzmi czy komornik moze zajac te oszczednosci twierdzac ze to sa mojej mamy jesli tak to szybko wplace je na swoje konto i czy moga ruszyc moje konto w zadnym stopniu nie zwiazane z mama i czy moze tknac auta ktore sa na mnie.

pozrawiam

A co z gotowka w domu? u mnie w pokoju

I czy wogole jak przyjdzie komornik i zapyta o mame a ja powiem ze ona tu nie mieszka (bo defakto nie jest zameldowana) to moge powiedziec ze ona tu nie mieszka?

Teoretycznie...

Jak komornik głodny to i czyjś samochód weźmie:) Ty oczywiście później (jak Cię nie będzie przy zajęciu - bo jakbyś był to wystarczy Twoje oświadczenie, że to Twoje) możesz zażądać zwolnienia tych aut spod egzekucji (krótko mówiąc; bez problemu oddadzą Ci je).

Z tym, że istnieje domniemanie, że posiadacz samoistny jest właścicielem rzeczy.

Więc najlepiej spisać oświadczenie, dołączyć ksero dowodu rej., że jesteś wyłącznym właścicielem auta.

Prawdopodobnie nie będą one konieczne, ale cóż lepiej zapłacić 20 gr. za ksero i być spokojnym, że nie będziesz musiał chodzić gdzieś po komornikach...

Ale skoro w dowodzie jest ewidentnie moje nazwisko i tylko moje oraz na umowie to z czego ja mam sie tlumaczyc? a druga sprawa co z tymi oszczednosciami isc wplacac do banku dla bezpieczenstwaa?

Ale skoro w dowodzie jest ewidentnie moje nazwisko i tylko moje oraz na umowie to z czego ja mam sie tlumaczyc?
Zgadza się, jak dowód zostawiasz w domu za każdym razem jak wychodzisz, to spoko - nie ruszą. Ja miałem na myśli sytuację, kiedy w domu nie będzie ani dowodu ani Ciebie:)
druga sprawa co z tymi oszczednosciami isc wplacac do banku dla bezpieczenstwaa?
Hmm to w dzisiejszych czasach jeszcze ktoś trzyma oszczędności w skarpecie?

Powyżej przedstawione ewentualności się raczej nie zdarzą, ale jest jakieś małe prawdopodobieństwo, że jednak...

Decyzja należy do Ciebie.

Nie o to chodzi poprostu czesc pieniedzy jest na koncie a czesc (2 3 tyszl) w domu w barku i czy jak zobaczy komornik pieniadze w barku to moze je zabrac twierdzac ze to matki? i jeszcze jedna sprawa zalozmy ze schowam jakas wlasnosc matki w bagazniku w aucie to komornik moze kazac mi otworzyc auto aby zobaczyc czy cos tam jest co moze nalezec do mamy?Czy komornik ma prawo zajac moje osobiste konto nie zwiazane w zaden sposob z dluznikiem?

Ostatnia edycja:
mam dostawcze auto ale jest na mnie a w nim towar odziez obowie kupione w hurtowni czy moga sie doczepic do niego? dodam iz auto jest na mnie i nie mam chyba obowiazku otwierania samochodu i pokazywania im co tam jet.

Aha czyli samochody i konta sa bezpieczne . dziekuje

A wytlumaczy mi ktos jeszcze jedno. Handluje na targu butami i mam sam dostawczy takze zarejestrowany na mnie a w nim buty na pare tys zl moga kazac mi otworzyc busa i zabrac towar? nie mam na niego zadnych faktur

Powrót