Dług męża z tytułu wyroku sądu

• Autor wątku Autor wątku Crocifixio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Crocifixio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mam pewien problem, który troszkę różni się od typowych kwestii dotyczących odpowiedzialności za długi współmałżonka. W większości podnoszone są tematy dotyczące zaciągniętych i niespłaconych kredytów, spraw związanych z opłatami za mieszkanie itp. Mój przypadek jest następujący:

Mój ojciec nie zamieszkuje w domu od grudnia 2002 roku, a matka formalnie wymeldowała go po upływie pół roku w 2003 r. Ostatnio na nazwisko ojca przyszło wezwanie do zapłaty z tytułu egzekucji komorniczej (wyrok sądu z 2000 roku, klauzula wykonalności z 2005 r.). Kwota opiewa w sumie na ponad 30 tys. PLN. Ani matka, ani ja nie mamy pojęcia czego to może dotyczyć, gdyż ojciec jeszcze gdy mieszkał w domu nie dzielił się nikim swoimi sprawami, a i my w nie nie wnikaliśmy. Pamiętam tylko, że ojciec kiedyś spowodował zdarzenie drogowe będąc nietrzeźwym, a także prowadził działalność gospodarczą - może wyrok sądu dotyczył którejś z tych spraw. Pytanie jest takie - czy matce grożą jakieś problemy wynikające z odpowiedzialności za długi małżonka.

Jeśli chodzi o wnioskodawcę przeprowadzenia egzekucji komorniczej to jest nim jakaś firma zajmująca się obrotem wierzytelnościami, nie jest to bank ani instytucja tego typu, czyli raczej nie chodzi o kredyt.

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Pozdrawiam - Cross

Powrót